top of page

Александър Телалим и Атанас Мацурев

На 3-ти Юли 2003 година в галерия Видима се открива изложба акварел на талантливите млади автори Александър Телалим и Атанас Мацурев.

Изложбата носи в себе си много емоционален дух, защото се преплитат неща, обвързани не само с живописната материя, но и със словото.

През 1999 г. Александър Телалим прави първата си изложба в галерия Видима. Още тогава творбите му са придружени от стихове. Автора на поезията се оказва, че също работи в областта на живопистта. Така Ирина Колбасова се запознава с Атанас Мацурев. Така се ражда и идеята да се направи тази изложба, в която поезията заема почетно място.

От пръв поглед се вижда, колко са различни картините на двамата художници - творбите на Александър Телалим ни карат да мислим, а тези на Атанас Мацурев предизвикват освободени чувства.


Телалим е познат на севлиевци и мнозина са притежатели на негови творби, искреното и освободено преливане на цветовете предизвиква светли чувства и лекува раните на душата.

Мацурев е роден в Банско, но живее в София. Завършил дърворезба, което несъмнено е повлияло на неговата живопис и може би на това се дължи приглушеният колорит, цветовете на дървото, на нещо природно, имащи връзка със самата земя.

Названията на рисунките са такива, като: "Далечина", "Самота", "От високо" и самите те ни проговарят, раждайки стих и образ. Емоционалното пространство, което се открива в картините, прониква в душите и оставя усещане за вечност.




31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page