top of page

Александър Телалим и Руслан Коровков

На 12-ти Април 2001 година в галерия Видима се открива обща изложба на младите творци Александър Телалим (живопис) и Руслан Коровков (пластика).

"Нито една изложба в галерия "Видима", не е имала толкова голям успех до сега, както тази на Руслан Коровков и Александър Телалим!", коментира галериста Ирина Колбасова, след първата седмица от откриването на експозицията, голяма част от която се разпродава още през първите няколко дни.

Причината за това се крие както във вече утвърдената през последните няколко години роля на галерия Видима в културния живот на Севлиево, така и в безкомпромисния талант на младите автори, които въпреки скромната си възраст успяват да спечелят сърцата на публиката, както в България, така и в чужбина.


И двамата автори са с български корени, а за пръв път пристигат в България през 1995 г., запознават се като студенти в художествената академия. Александър Телалим е бесарабски българин от Украйна, а Руслан Коровков пристига от Ростов на Дон, Русия.

Александър Телалим(35г.) представя над 20 самостоятелни изложби за по-малко от четири години, като половината от тях са в чужбина. Първата му изява извън страната е в Испания, а след това се нареждат Франция, Германия, Полша, Япония. Картините му пътуват по цял свят към конкурси и частни колекции от Израел до Швеция и от Португалия до Япония, а основното му изразно средство е акварел.


Неговите акварелни рисунки са в няколко различни серии - пейзажи, натюрморти, фигурални композиции и такива със символично-метафорично съдържание, сред които една от ключовите творби е "Ловецът на светлината". Александър Телалим избира за имена на своите картини кратки и лирични словосъчетания, близки до японската поезия, разкривайки стремежът на художника да се докосне до неуловимото и да се наслади на миговете красота сътворени от природата. Една от най-интересните теми в творчеството на Александър е тази, в която мигът и вечността се сливат и в своето единство пътуват по реката на времето.

Много близки по символика са и пластиките на Руслан Коровков, в които тайнствените пози придобоват многозначителни изрази. Съпоставянето на два материала - камък и метал, е като съпоставянето на две творчески начала - на човека и на природата. В тънките линии на изящните силуети се разкрива разкъсването на човека между земното и духвното, неговият стремеж да се издигне над суетата, над времето и да слее мисленето си с вечността.


Руслан Коровков (23г.), подобно на своя колега също жъне успехи с помощта на своя талант. Само през последната година е показал творбите си в едни от най-известните софийски галерии - "Досев", "Росита", "Витоша" и "Райко Алексиев", както и няколко самостоятелни изложби в страната и участия в международни форуми.






Последни публикации

Виж всички

Коментари

Оценено с 0 от 5 звезди.
Все още няма оценки

Добавяне на отзив
bottom of page