top of page

Иван Мърквичка

На 12-ти Април 2007 година в галерия Видима се открива изложба с картини на известния художник Иван Мърквичка.

Повече от 20 платна, сред които едни от най-значимите произведения на чешкия живописец, притежавани от националната галерия са изложени в залата на севлиевската галерия, благодарение на "Идеал Стандарт - Видима", по случай 15 години присъствие на американската компания в България.

Анелия Николаева


Г-ца Анелия Николаева, изкуствовед в НХГ представя обстойно живота и творческия път на големия художник. Ян Вацлав Мърквичка, както са истинските му имена, идва в България по покана на Правителството на Източна Румелия през 1881 г. Назначен е като учител в Пловдив. Свързва се с най-изявените културни дейци в града - Иван Вазов, Константин Величков, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков. Самият К.Величков, взима уроци по живопис при него. Двамата обсъждат възможностите за откриване на рисувално училище в Пловдив, подготвят законопроект, който да бъде внесен в Областното събрание. Но обявяването на Съединението през 1885 г. осуетява идеята и училището става факт едва през 1896 г., а Мърквичка негов първи директор. Заедно с археолога и нумизмат Вацлав Добруски са автори на тогавашния герб на България, през 1918 г. е избран за дописен член на БАН. След повече от 4 десетилетия се завръща в Чехия, където умира на 16 Май 1938 г.

Елица Цанева


"Експонираните творби показват талантливата четка, точното му и вярно око за действителността, но това което действително го прави много български художник е изключително българският сюжет, на който Мърквичка остава до последно верен", каза изкуствоведката Николаева.

Той е крупна фигура в българския художествен живот след освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Българският художник от чешки произход е много добър портретист, създава много проникновени и топло-душевни портрети. Но най-оптимално се изявява неговата близост с българската действителност в битовите му картини: народни празненства, обичаи, образец в този жанр е прочутата му картина "Ръченица". Работи в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България, като изключително въздействие върху зрителя имат творбите му от цикъла "Под игото".

инж. Василе Кънев


Заедно с г-ца Николаева, към откриването на събитието се присъединяват Ирина Колбасова директор на галерия Видима и Елица Цанева - изпълнителен директор на Идеал Стандарт - Видима, както и почитаемия инж. Васил Кънев, един от основателите на компанията в България.




10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page