Соня Станкова - изложба фотография "Реална абстрактност - 3", 3 Юли 2017 г.

Соня Станкова е завършила техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ и педагогика на изобразителните изкуства в ПУ „Паисий Хилендаски“.  

От 1982 година работи  като студиен фотограф и фоторепортер. От 1984 година участвам почти във всички големи форуми в страната : „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ - Пловдив, „Месец на фотографията” - София  и др., както и фотографски събития в чужбина. След 1990 година е фотограф на свободна практика. Работи за различни переодични издания, рекламни кампании и продукти  на фирми. Хоноруван преподавател по фотография в АМТИИ – Пловдив. От 1990 година има звание фотограф – художник. Член на Съюза на българските художници от 2016 година.

Фотографиите на Соня Станкова са публикувани в специализирани фотографски списания „Colors” of Benetton, „Mary Claire” -  Italy, „Photo eye”  и  „PHO” - България.  Има редица авторски изложби. Някои от творбите и са закупени от частни колекционери.  

В творчеството си преминава през различни  етапи,  като за всеки проект използва  различни техники, подход и начин на изпълнение.  Снима аналогова черно-бяла  и цветна фотография, прави инсталации,  използва дигитална фотография и всичко, което се свързва с думата ФОТОГРАФИЯ.  

Фотографиите на Соня Станкова следват  нейния път.  Понякога обединени в серии, понякога хаотични и маркиращи моментни  състояния  и мисли. Недовършените си проекти авторката разглежда като добър шанс да направи нещо ново.