Ромео Смилянов- "Суетен сезон" - изложба живопис от 13 февруари

Художникът Ромео Смилянов за пръв път гостува с творбите си в нашия град. На 13 февруари от 17:30 часа севлиевци могат да присъстват на откриването на изложбата „Суетен сезон“ в галерия „Видима“.

Ромео СМИЛЯНОВ е роден на 25.04.1957 г. в гр. Сандански. Рисува от дете и иска да запише Художествената гимназия, но родителите му го насочват към Строителния техникум. През 1984 г. завършва Лесотехническия институт и няколко години след това се занимава с научна работа.

След периоди на промени и трудности, Ромео „възпламенява“ детската си мечта да твори и само за една година успява да нарисува над 100 картини...

Живописните платна на художника са междинен екран на въображението и реалния свят. За него времето с боите и платното е едно от най-щастливите му състояния, затова вярва, че и зрителят е щастлив пред неговите творения. Той рисува предимно пейзжи от България и света, които са го впечатлили и развълнували. Сред любимите му теми са стари къщи (от Мелник, Копривщица, Пловдив, Несебър), селски черкви, приридни пейзажи, цветя – свежи и ярки, разлистени тополи, самотни платноходки, градски пейзжи. Сюжетът и колоритът на багрите му характеризират една силна творческа индивидуалност.

За себе си художникът казва: „Рисувам откакто се помня, но превърнах тази първа любов на душата си в единствено и съдбовно занимание необяснимо късно… Напук на живота, на образованието и на професионалната си съдба, на науката и на другите разпътни ветрове, които ме тласкаха към различни области на познание. Открих, че хобито е най-истинската същност на човека, защото в него той кодира сърцето си. Останалото, видяно и чуто, изучено и преживяно, е само подготовка за голямото ни призвание…“