Изложба сатирична и хумористична графика "Усмивката на Гагарин", 31 март 2017г., 17:30 часа

УСМИВКАТА НА ГАГАРИН – СЕГА И В СЕВЛИЕВО

В навечерието на своята 45-годишнина – 1 април, Музеят „Дом на хумора и сатирата гостува в галерия „Видима” с подбрана колекция на тема Космос и космонавтика. „Усмивката на Гагарин” е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва през 2011 година. Постъпилите творби стават чудесна база за представителни изложби, показвани вече в Армения, Германия, Китай, Русия, Украйна. През 2016 г. избрано от „космонавтската” колекция гостува в Дома на хумора и сатирата, в Курортно-оздравителния комплекс „Камчия” край Варна и Столична библиотека, София, като експозициите не се повтарят никъде. Цялата изложба, показана в Габрово, е дарена на Музея „Дом на хумора и сатирата” с право да пътува из страната.

В експозицията се представят с по една карикатура 33 творци от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Ръмъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция.

Може ли да се иронизира толкова сериозна тема, каквато е космонавтиката? Оказва се, че карикатуристите от цял свят го правят с удоволствие и много усмивки. Освен респект пред съвременната космическа техника (А.Кустовски, Украйна), авторите показват и вплитат в рисунките си човешкото измерение на темата, чрез което именно се проектира комичното. Например за Андрей Рижов съпругата на космонавта е типична земна жена: сякаш я чуваме да успокоява съпруга си преди старта, че на земята остава с ...дубльор. Така една вечна тема придобива „космическо” измерение! Не може да не се усмихнем при вида на бебето, с което щастливо се е приземила една победителка на извънземните простори (Гр.Кац, Израел).

Запомнящи се са творбите на Валериу Курту (Германия); В.Скрильов, М.Златковски, С.Тюнин (Русия). Дмитрий Скаженик (Украйна) ни разказва цяла история чрез кучето Лайка. Това не е първото куче, летяло със съветска ракета преди 60 години (то не се завръща на Земята), не е и от прочутата порода ловджийски лайки. Но все пак е космонавт – явно се връща от полет, свалил е скафандъра, дими с цигарата и сладкодумно разказва небивалици. А край него втренчено са притихнали 4 породисти кучета, подпрени на шейните си в безбрежната снежна пустош. Не по-малко вълнуващи са карикатурите от Куба, Малайзия, Полша. Зрителят ще се изненада от Млечния път на Витолд Барбара (Швеция), населен с млекарки, кравки, но и табелки, сочещи към Галактическия център.

Особено внимание трябва да отделим на българското участие. Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов и Валентин Георгиев са респектиращи с почерка и внушенията си творци, участници и носители на награди не само в Международното биенале и от конкурси на Дома на хумора, но и във всички големи световни салони на карикатурата. Извънземният на Трайко Попов, например, е един истински фен на Гагарин, разбираме го от дребен детайл (тениската с лика на първия руски космонавт), тоест няма граница между земно и неземно, и това вече събужда усмивки.

Изложбата „Усмивката на Гагарин” носи много позитивен заряд, настроението на всяка карикатура прелива в зрителя и дори когато някоя творба препраща към отделни моменти от историята на усвояването на Космоса, го прави елегантно и с много хумор. А нали всеки ден с усмивка ни прави и по-човечни, и по-мъдри, и повече оптимисти.