ИЗЛОЖБА - СЪВРЕМЕННА ЧЕШКА МОДЕРНА БИЖУТЕРИЯ Handmade Dreams, 11 януари 2017 г.

Проектът HANDMADE DREAMS представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, чрез който са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal.
Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна традиционна отличителна марка на малка държава в центъра на Европа, която е на кръстопътя между изтока и запада, севера и юга. Вероятно това е причината, винаги да успява да възприеме изискванията и вкуса на клиенти от всички краища на планетата, в които започва да изнася продукция още през 17 век. Талантът на производителите и решителните търговци, заедно със стъкларите, успяват в рамките на три столетия да направят район в Северна Чехия не само в „кристална долина“, но също и във впечатляващ „завод под открито небе“, където е можело да се поръчва всевъзможен тип блестяща красота. През 19 век център за износ е Яблонец над Нисоу, който благодарение на това, през този период е един от най-големите градове в Чехия.
Въпреки че масово произвежданата бижутерия в началото имитира луксозни бижута за по-бедните слоеве на обществото, още през първата половина на 19 век започват да се появяват уникати и колекции, предназначени за изложби и взискателни клиенти. Тази тенденция приключва през 20 век. Яблонецката бижутерия блести на световни изложения, с нея се украсяват филмови звезди и устоява на изпитанието да е допълнение или декорация в различни творения на модни дизайнери.
Съвременната чешка бижутерия е пъстра палитра от традиционни и модерни орнаменти. Все още има производители, на които не им липсва визия и воля да експериментират и да търсят нови тенденции. Качеството на материала и занаята са основни, но не са достатъчни за успешното предприемачество на световните пазари. Необходимо е й художествено въображение, което да успее да предизвика емоции. Затова за нашата изложба избрахме такива фирми, които вървят по този път и не разчитат само на доброто име на яблонецката бижутерия и наложилите се образци от миналото. По същата причина включихме и студентски работи, и проекти възникнали в рамките на конкурса Master of Crystal. Чешката бижутерия не е само богато минало и настояще, но и обещаващо бъдеще.