Новини

Галерия „Видима” представя Григор Велев - изложба живопис - „Малка Вселена” 27 февруари /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

Галерията ще се превърне в една „малка вселена” с ярки цветове и чудновати образи на хора, животни и растения, такива каквито художника пресъздава чрез своята фантазия. Красиви картини, картини с послание, които трябва да има във всеки стилен дом. Изчистени, спокойни, нестандартни. И всичко това създадено от сюрреалиста Григор Велев. Роден е в Елин Пелин, завършва НХА през 1999г. – специалност „Силикатен дизайн”. Член е на СБХ. Има редица самостоятелни и колективни изложби, участвал е в проекта „Събудете стените си”. Негови творби са притежание на колекционери не само в България, а още и в САЩ, Южна Корея, Италия, Франция.   Изявява се в стил Абстракционизъм, но също така го привличат метаморфозите на  Хиперреализма и Сюрреализма. Той е един от малкото сюрреалисти в България. Техниката е маслени бои върху платно. Можем да видим както портрети, така и пейзажи. Творбите му се отличават с ярки цветове, свежи композиции, интересни хрумвания, чувство за хумор, препратки към митове. Преплита духовния свят на хората с животинското и първичното. Специално внимание обръща на женската красота.Когато се вгледаме в картините, осъзнаваме, че това което наблюдаваме всъщност е нереално, плод на фантазия, но е толкова красиво, че сме повярвали без да се усетим.Григор Велев казва: Стилът в който рисувам ми дава възможност да провокирам и изненадвам. Опитвам се картините ми да докосват емоционално хората и да предизвикват усмивки. Вярвам, че доброто и красивото са свързани и тяхното Слънце е любовта.


Галерия „Видима” представя „През прозореца” – изложба на Венера Константинова - 27 март /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

С настъпването на пролетта, когато първите слънчеви лъчи навлизат през прозореца и ни приканват да излезем на разходка по градските улици, в галерия Видима ще посрещнем нашите гости с изложба на известната художничка Венера Константинова.  Една жена силна и съзидателна като пролетта. Малко са имената в България, които могат да се сравняват с нейните постижения. Завършила специалност „Стенопис” в Художествената академия в София през 1978, тя работи основно в сферата на монументалното изкуство – нейни стенописи, мозайки и витражи красят църкви, обществени и административни сгради в столицата, в родният й град Видин и в други градове на България. От 1999 г. е избрана за секретар на секция „Монументални изкуства” към  СБХ, която длъжност изпълнява и до днес. А от 1990 г. се представя и със самостоятелни изложби живопис. Участвала е в над 60 изложби в страната и чужбина, много от които организира сама. Носител е на много награди.
За разлика от монументалното изкуство, което често остава скрито за очите на масовата публика, нейни картини се срещат в колекции в САЩ, Германия, Франция, Япония и др. Тя черпи своето вдъхновение от самобитната архитектура на селските къщи, църкви и манастири в балканските райони, съхранили българските традиции и християнския дух през вековете. Изложбата ще се състои от 3 цикъла – Пейзажи от Копривщица и други китни места, натюрморти наподобяващи с формите си витражното изкуство и малки картини от рисувано стъкло, типична за витража техника. Всичко това, нашите гости ще могат да видят в ярките цветове на пролетта в Галерия Видима от 27.03.2018 г.


Галерия „Видима” представя Анастас Камбуров - изложба живопис - „Про-Летен Акорд” 01 Май /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

Топли, експлозивни, хармонични са основните тонове в акорда изграждащ маслените композиции на Анастас Камбуров - мъж с ясна представа за себе си и голямата морална отговорност, която носи художникът. Той е безкомпромисен мечтател, има забележителен стил и не се влияе от прищевките на времето. Живее и твори в София. Повлиян от бунта на експресионизма и тайнството на символизма - естествено неговият стил е абстрактен. Комбинацията от характер и талант го превръща в един от най-видните представители на съвременното българско изкуство на международната сцена. Той е добре познат в Европа и в Америка. Имал е участие в Лувъра по покана на френското национално дружество за изящни изкуства. Самостоятелна изложба в гр. Базел със съдействие на  посолството на България в Швейцария. Работи с галерии в Париж, Базел, Филаделфия, където има постоянно присъствие. Представил е успешни самостоятелни изложби в Австрия, Франция, Швейцария, Мароко, САЩ. Над 20 самостоятелни изложби в България. Картините му са в частни колекции по цял свят. Изразява се като творец  в различни сфери на изкуството - пианист, интериорен дизайнер. Дизайнерските му идеи се публикуват в реномирани списания. Бил е сценограф в  киното и телевизията. „За мен най-важни са експериментът и движението на духа, които водят до нови възприятия и усещания за хармония и радост в материални платна“, споделя Анастас Камбуров.
Да се срещнат с Анастас Камбуров и да се запознаят с творчеството му гостите на галерия видима ще могат на 01.05.2018 г. /вторник/ от 17. 30 ч.


Галерия "Видима" представя Детски арт център "Видима" - изложба "Малки художници", 4 юни, понеделник, 17.30ч.,2018 г.

Измина още една учебна година, през която в нашия Арт център „Видима преминаха близо 40 деца, които твориха и запълваха своето свободно време по възможно най-добрия начин. Тук те рисуваха и създаваха неповторими произведения на детското изобразително изкуство, които ще представят нашата галерия, Севлиево и България по цял свят. Пъстри, ярки и неподправени, техните рисунки грейнаха и в годишната изложба, която спира дъха на всеки прекрачил прага на галерията. Една част от рисунките бяха вдъхновени от картини на стари майстори и така се видяха личните способности на всяко дете да интерпретира шедьоврите на българското изкуство и да  изяви себе си по възможно най-добрия начин.

Част от тази нова колекция беше показана и в дните на детското творчество от 8 до 10 юни в стария Пловдив, пред къщата на Златьо Бояджиев. Там, пред очите на многобройните туристи, нашите малки художници показаха колко са талантливи севлиевски деца.

Изложбата слага край на една успешна година, изпълнена с усърден труд, прекрасни изяви и сбъднати мечти.

преподавател Снежана Велчева


Галерия "Видима" представя изложба живопис на Евгени Недев - "Париж Нощем", 26 юни /вторник/ 2018 г.

Париж Нощем

"Три клечки кибрит - една подир друга запалени в мрака.
Едната - за да погледна цяло лицето ти.
Втората - за да погледна очите ти.
Третата - за да погледна устата ти.
Пълен мрак след това - за да си спомня всичко,
когато до мен те притискам.”

Жак Превер

 

„Париж нощем” е името на новата изложба, с която галерия „Видима” ще посрещне севлиевската публика . Младият габровски художник Евгени Недев ще представи  своите нови живописни платна – пейзажи, вдъхновени от скорошното му пребиваване в Парижките ателиета на Сите-Дез-Ар.  Гостите на Галерия Видима ще могат да се насладят на романтични гледки в масло и пастел на вечните забележителности на най-красивия град в Европа – Айфеловата кула, Нотр Дам, Сакре Кьор, Пон Ньоф, остров Сена.  Към изложбата авторът ще прибави и колекция от рисунки на африкански маски, вдъхновени от  мултикултурния облик на френската столица.

Евгени Недев е млад художник, но зад гърба си вече има много успехи и доказани постижения. Роден през 1984 г., през 2007 г., завършва ”Иконография” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, следва магистърска програма Арт Мениджмънт в Пловдив през ‘08-‘09г. От 2012 г. е директор на ХГ „Христо Цокев” в гр. Габрово. Председател и на СБХ Габрово от 2016 г. Работи в сферата на живописта и пейзажната реалност. Вече има множество участия в съвместни изложби, пленери и симпозиуми. Първата му самостоятелна изложба се открива в севлиевската градска галерия Асен и Илия Пейкови през 2016г., а днес само няколко години по-късно вече представя  своята седма самостоятелна изложба. По думи на проф.Иван Кънчев: „Евгени Недев е различен от това, което рисуват неговите връстници, нищо модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната му. Той има сетива за пейзажа, чувства красотата  - не си я измисля. Умее да среща хоризонта с небето.”

Да се срещнат с автора, гостите на галерия Видима ще могат на 26.06.2018г./вторник/ от 17.30 ч. в изложбената зала на ул.Васил Левски 3. Изложбата ще остане до края на месец юли .


Галерия "Видима" представя изложба наречена "Легенда за стъклото", 19.10.2018/петък/ от 17.30ч.

Легенда за стъклото

Имало едно време един университет, в него се обучавали талантливи студенти, ръководени от голям майстор на стъклото... Така започва приказката за художественото стъкло - една все още не толкова разпространена у нас форма в изкуството. Легендата се ражда през 2017 г. с първото „Международно биенале на стъклото“ в България, организирано от „Ателието по стъкло“ към Нов български университет с ръководител и творчески директор на биеналето доц. д-р Константин Вълчев и неговият асистент и докторант Габриела Тончева. В биеналето вземат участие студенти от НБУ, гост-художници са над 120 майстори на изящното изкуство от над 30 държави. Творческият екип на биеналето реализира 13 изложби в 5 града на България.

Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи. С първото си издание „Международното биенале на стъклото“ създава платформа, която популяризира съвременните тенденции в областта на художествената обработка на стъкло.

В два поредни дни любителите на изкуството, както и любопитните да се срещнат с магичната материя на стъклото, ще могат да го направят в гр. Севлиево на две много интересни събития.

Първото събитие е изложба на младите творци от НБУ, на която те ще ни покажат свои нови творби. Работата на студентите е резултат от вдъхновение, неуморен труд и мотивация. Авторите споделят, че „произведенията от стъкло провокират възприятията и пренасочват проекциите на мисловната енергия във веществена“, а „крехкият материал отразява фината същност на човешката душа и представя твърдостта на духа в постоянно движение“.

Участниците в изложбата смело смесват класическите техники на художественото стъкло с новаторски идеи, печелят престижни международни награди, участват във форуми, организират културни събития и дейно допринасят за развитието на изкуството. Всяка учебна година студентите от бакалавърската и магистърска програма на НБУ  организират изложби, в които показват своите произведения и придобитите знания.

Представена ще бъде и колекцията на „Международното биенале на стъклото“, дарения от артисти участници в стартовото му издание през 2017 г. В резултат на техните дарения биеналето формира своя колекция от произведения на изкуството от стъкло. Дарените творби са от Аржентина, Латвия, Полша, Турция, Чехия, България, Финландия, Тайван и др. Сред художниците дарили своите творби са Андреа де Понте, Дайнис Гудовскис, Маркета Варадиова, Сини Мажури, Чен Мин Фан, Албена Димитрова, Димитра Йонкова, Антон Върлич, Елина Билоус, Фатма Чифтчи и други…     

„Ателието по стъкло“ на Нов Български Университет (гр. София) ще представи своите творби в галерия „Видима“ на 19.10.2018 г. от 17:30 ч. в изложбата „Легенда за стъклото“. А в събота 20.10.2018 г. от 11:30 ч. ще покажат колекцията на Международно биенале на стъклото в „Арт Зона“ – залата за креативни идеи на Идеал Стандарт - Видима.


1 до 6 общо 6   Предишна     Следваща