Новини

Галерия „Видима” представя Григор Велев - изложба живопис - „Малка Вселена” 27 февруари /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

Галерията ще се превърне в една „малка вселена” с ярки цветове и чудновати образи на хора, животни и растения, такива каквито художника пресъздава чрез своята фантазия. Красиви картини, картини с послание, които трябва да има във всеки стилен дом. Изчистени, спокойни, нестандартни. И всичко това създадено от сюрреалиста Григор Велев. Роден е в Елин Пелин, завършва НХА през 1999г. – специалност „Силикатен дизайн”. Член е на СБХ. Има редица самостоятелни и колективни изложби, участвал е в проекта „Събудете стените си”. Негови творби са притежание на колекционери не само в България, а още и в САЩ, Южна Корея, Италия, Франция.   Изявява се в стил Абстракционизъм, но също така го привличат метаморфозите на  Хиперреализма и Сюрреализма. Той е един от малкото сюрреалисти в България. Техниката е маслени бои върху платно. Можем да видим както портрети, така и пейзажи. Творбите му се отличават с ярки цветове, свежи композиции, интересни хрумвания, чувство за хумор, препратки към митове. Преплита духовния свят на хората с животинското и първичното. Специално внимание обръща на женската красота.Когато се вгледаме в картините, осъзнаваме, че това което наблюдаваме всъщност е нереално, плод на фантазия, но е толкова красиво, че сме повярвали без да се усетим.Григор Велев казва: Стилът в който рисувам ми дава възможност да провокирам и изненадвам. Опитвам се картините ми да докосват емоционално хората и да предизвикват усмивки. Вярвам, че доброто и красивото са свързани и тяхното Слънце е любовта.


Галерия „Видима” представя „През прозореца” – изложба на Венера Константинова - 27 март /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

С настъпването на пролетта, когато първите слънчеви лъчи навлизат през прозореца и ни приканват да излезем на разходка по градските улици, в галерия Видима ще посрещнем нашите гости с изложба на известната художничка Венера Константинова.  Една жена силна и съзидателна като пролетта. Малко са имената в България, които могат да се сравняват с нейните постижения. Завършила специалност „Стенопис” в Художествената академия в София през 1978, тя работи основно в сферата на монументалното изкуство – нейни стенописи, мозайки и витражи красят църкви, обществени и административни сгради в столицата, в родният й град Видин и в други градове на България. От 1999 г. е избрана за секретар на секция „Монументални изкуства” към  СБХ, която длъжност изпълнява и до днес. А от 1990 г. се представя и със самостоятелни изложби живопис. Участвала е в над 60 изложби в страната и чужбина, много от които организира сама. Носител е на много награди.
За разлика от монументалното изкуство, което често остава скрито за очите на масовата публика, нейни картини се срещат в колекции в САЩ, Германия, Франция, Япония и др. Тя черпи своето вдъхновение от самобитната архитектура на селските къщи, църкви и манастири в балканските райони, съхранили българските традиции и християнския дух през вековете. Изложбата ще се състои от 3 цикъла – Пейзажи от Копривщица и други китни места, натюрморти наподобяващи с формите си витражното изкуство и малки картини от рисувано стъкло, типична за витража техника. Всичко това, нашите гости ще могат да видят в ярките цветове на пролетта в Галерия Видима от 27.03.2018 г.


Галерия „Видима” представя Анастас Камбуров - изложба живопис - „Про-Летен Акорд” 01 Май /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

Топли, експлозивни, хармонични са основните тонове в акорда изграждащ маслените композиции на Анастас Камбуров - мъж с ясна представа за себе си и голямата морална отговорност, която носи художникът. Той е безкомпромисен мечтател, има забележителен стил и не се влияе от прищевките на времето. Живее и твори в София. Повлиян от бунта на експресионизма и тайнството на символизма - естествено неговият стил е абстрактен. Комбинацията от характер и талант го превръща в един от най-видните представители на съвременното българско изкуство на международната сцена. Той е добре познат в Европа и в Америка. Имал е участие в Лувъра по покана на френското национално дружество за изящни изкуства. Самостоятелна изложба в гр. Базел със съдействие на  посолството на България в Швейцария. Работи с галерии в Париж, Базел, Филаделфия, където има постоянно присъствие. Представил е успешни самостоятелни изложби в Австрия, Франция, Швейцария, Мароко, САЩ. Над 20 самостоятелни изложби в България. Картините му са в частни колекции по цял свят. Изразява се като творец  в различни сфери на изкуството - пианист, интериорен дизайнер. Дизайнерските му идеи се публикуват в реномирани списания. Бил е сценограф в  киното и телевизията. „За мен най-важни са експериментът и движението на духа, които водят до нови възприятия и усещания за хармония и радост в материални платна“, споделя Анастас Камбуров.
Да се срещнат с Анастас Камбуров и да се запознаят с творчеството му гостите на галерия видима ще могат на 01.05.2018 г. /вторник/ от 17. 30 ч.


1 до 3 общо 3   Предишна     Следваща