Новини

ИЗЛОЖБА - СЪВРЕМЕННА ЧЕШКА МОДЕРНА БИЖУТЕРИЯ Handmade Dreams, 11 януари 2017 г.

Проектът HANDMADE DREAMS представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, чрез който са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal.
Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна традиционна отличителна марка на малка държава в центъра на Европа, която е на кръстопътя между изтока и запада, севера и юга. Вероятно това е причината, винаги да успява да възприеме изискванията и вкуса на клиенти от всички краища на планетата, в които започва да изнася продукция още през 17 век. Талантът на производителите и решителните търговци, заедно със стъкларите, успяват в рамките на три столетия да направят район в Северна Чехия не само в „кристална долина“, но също и във впечатляващ „завод под открито небе“, където е можело да се поръчва всевъзможен тип блестяща красота. През 19 век център за износ е Яблонец над Нисоу, който благодарение на това, през този период е един от най-големите градове в Чехия.
Въпреки че масово произвежданата бижутерия в началото имитира луксозни бижута за по-бедните слоеве на обществото, още през първата половина на 19 век започват да се появяват уникати и колекции, предназначени за изложби и взискателни клиенти. Тази тенденция приключва през 20 век. Яблонецката бижутерия блести на световни изложения, с нея се украсяват филмови звезди и устоява на изпитанието да е допълнение или декорация в различни творения на модни дизайнери.
Съвременната чешка бижутерия е пъстра палитра от традиционни и модерни орнаменти. Все още има производители, на които не им липсва визия и воля да експериментират и да търсят нови тенденции. Качеството на материала и занаята са основни, но не са достатъчни за успешното предприемачество на световните пазари. Необходимо е й художествено въображение, което да успее да предизвика емоции. Затова за нашата изложба избрахме такива фирми, които вървят по този път и не разчитат само на доброто име на яблонецката бижутерия и наложилите се образци от миналото. По същата причина включихме и студентски работи, и проекти възникнали в рамките на конкурса Master of Crystal. Чешката бижутерия не е само богато минало и настояще, но и обещаващо бъдеще.


Ромео Смилянов- "Суетен сезон" - изложба живопис от 13 февруари

Художникът Ромео Смилянов за пръв път гостува с творбите си в нашия град. На 13 февруари от 17:30 часа севлиевци могат да присъстват на откриването на изложбата „Суетен сезон“ в галерия „Видима“.

Ромео СМИЛЯНОВ е роден на 25.04.1957 г. в гр. Сандански. Рисува от дете и иска да запише Художествената гимназия, но родителите му го насочват към Строителния техникум. През 1984 г. завършва Лесотехническия институт и няколко години след това се занимава с научна работа.

След периоди на промени и трудности, Ромео „възпламенява“ детската си мечта да твори и само за една година успява да нарисува над 100 картини...

Живописните платна на художника са междинен екран на въображението и реалния свят. За него времето с боите и платното е едно от най-щастливите му състояния, затова вярва, че и зрителят е щастлив пред неговите творения. Той рисува предимно пейзжи от България и света, които са го впечатлили и развълнували. Сред любимите му теми са стари къщи (от Мелник, Копривщица, Пловдив, Несебър), селски черкви, приридни пейзажи, цветя – свежи и ярки, разлистени тополи, самотни платноходки, градски пейзжи. Сюжетът и колоритът на багрите му характеризират една силна творческа индивидуалност.

За себе си художникът казва: „Рисувам откакто се помня, но превърнах тази първа любов на душата си в единствено и съдбовно занимание необяснимо късно… Напук на живота, на образованието и на професионалната си съдба, на науката и на другите разпътни ветрове, които ме тласкаха към различни области на познание. Открих, че хобито е най-истинската същност на човека, защото в него той кодира сърцето си. Останалото, видяно и чуто, изучено и преживяно, е само подготовка за голямото ни призвание…“


Изложба сатирична и хумористична графика "Усмивката на Гагарин", 31 март 2017г., 17:30 часа

УСМИВКАТА НА ГАГАРИН – СЕГА И В СЕВЛИЕВО

В навечерието на своята 45-годишнина – 1 април, Музеят „Дом на хумора и сатирата гостува в галерия „Видима” с подбрана колекция на тема Космос и космонавтика. „Усмивката на Гагарин” е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва през 2011 година. Постъпилите творби стават чудесна база за представителни изложби, показвани вече в Армения, Германия, Китай, Русия, Украйна. През 2016 г. избрано от „космонавтската” колекция гостува в Дома на хумора и сатирата, в Курортно-оздравителния комплекс „Камчия” край Варна и Столична библиотека, София, като експозициите не се повтарят никъде. Цялата изложба, показана в Габрово, е дарена на Музея „Дом на хумора и сатирата” с право да пътува из страната.

В експозицията се представят с по една карикатура 33 творци от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Ръмъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция.

Може ли да се иронизира толкова сериозна тема, каквато е космонавтиката? Оказва се, че карикатуристите от цял свят го правят с удоволствие и много усмивки. Освен респект пред съвременната космическа техника (А.Кустовски, Украйна), авторите показват и вплитат в рисунките си човешкото измерение на темата, чрез което именно се проектира комичното. Например за Андрей Рижов съпругата на космонавта е типична земна жена: сякаш я чуваме да успокоява съпруга си преди старта, че на земята остава с ...дубльор. Така една вечна тема придобива „космическо” измерение! Не може да не се усмихнем при вида на бебето, с което щастливо се е приземила една победителка на извънземните простори (Гр.Кац, Израел).

Запомнящи се са творбите на Валериу Курту (Германия); В.Скрильов, М.Златковски, С.Тюнин (Русия). Дмитрий Скаженик (Украйна) ни разказва цяла история чрез кучето Лайка. Това не е първото куче, летяло със съветска ракета преди 60 години (то не се завръща на Земята), не е и от прочутата порода ловджийски лайки. Но все пак е космонавт – явно се връща от полет, свалил е скафандъра, дими с цигарата и сладкодумно разказва небивалици. А край него втренчено са притихнали 4 породисти кучета, подпрени на шейните си в безбрежната снежна пустош. Не по-малко вълнуващи са карикатурите от Куба, Малайзия, Полша. Зрителят ще се изненада от Млечния път на Витолд Барбара (Швеция), населен с млекарки, кравки, но и табелки, сочещи към Галактическия център.

Особено внимание трябва да отделим на българското участие. Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов и Валентин Георгиев са респектиращи с почерка и внушенията си творци, участници и носители на награди не само в Международното биенале и от конкурси на Дома на хумора, но и във всички големи световни салони на карикатурата. Извънземният на Трайко Попов, например, е един истински фен на Гагарин, разбираме го от дребен детайл (тениската с лика на първия руски космонавт), тоест няма граница между земно и неземно, и това вече събужда усмивки.

Изложбата „Усмивката на Гагарин” носи много позитивен заряд, настроението на всяка карикатура прелива в зрителя и дори когато някоя творба препраща към отделни моменти от историята на усвояването на Космоса, го прави елегантно и с много хумор. А нали всеки ден с усмивка ни прави и по-човечни, и по-мъдри, и повече оптимисти.


Колю Табаков - изложба живопис - 11 май 2017 г.

Колю Табаков е самоук талант. Пътят му на художник започва във фабрика за захарни изделия, където рисува опаковки. При всяка отдала му се възможност пътува до София, за да се учи от популярните по това време майстори. Не след дълго и неговите творения спирали погледите на минувачите по софийските улици. Именно там му предлагат работа във Виена като купист на класически оригинали. Нарича рисуването на копия постижение, но признава ,че никак не му е било лесно да загърби любимия си стил. В последствие избира да се прибере в България , въпреки трудните условия тук, където се отдава на любимото си занимание – рисуването на красиви живописни платна.Така от копис се ражда художник с много чувство към цвета, баграта. В платната му оживяват цветята на България, нейната прекрасна природа.


Годишна изложба на "Детски арт център" с преподавател Снежана Велчева, 15 юни, 2017 г.


Соня Станкова - изложба фотография "Реална абстрактност - 3", 3 Юли 2017 г.

Соня Станкова е завършила техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ и педагогика на изобразителните изкуства в ПУ „Паисий Хилендаски“.  

От 1982 година работи  като студиен фотограф и фоторепортер. От 1984 година участвам почти във всички големи форуми в страната : „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ - Пловдив, „Месец на фотографията” - София  и др., както и фотографски събития в чужбина. След 1990 година е фотограф на свободна практика. Работи за различни переодични издания, рекламни кампании и продукти  на фирми. Хоноруван преподавател по фотография в АМТИИ – Пловдив. От 1990 година има звание фотограф – художник. Член на Съюза на българските художници от 2016 година.

Фотографиите на Соня Станкова са публикувани в специализирани фотографски списания „Colors” of Benetton, „Mary Claire” -  Italy, „Photo eye”  и  „PHO” - България.  Има редица авторски изложби. Някои от творбите и са закупени от частни колекционери.  

В творчеството си преминава през различни  етапи,  като за всеки проект използва  различни техники, подход и начин на изпълнение.  Снима аналогова черно-бяла  и цветна фотография, прави инсталации,  използва дигитална фотография и всичко, което се свързва с думата ФОТОГРАФИЯ.  

Фотографиите на Соня Станкова следват  нейния път.  Понякога обединени в серии, понякога хаотични и маркиращи моментни  състояния  и мисли. Недовършените си проекти авторката разглежда като добър шанс да направи нещо ново.


Фотоизложба "Реките на България", 11 септември 2017 г.


Владимир Пенев - "Извървени пътища", изложба живопис от 26 септември 2017 г.

Художника Владимир Пенев открива втора самостоятелна изложба в галерия "Видима"
Роден на 19.02.1956 г. в Димитровград, България.
Завършва Художествената академия в гр.София, специалност Живопис, при проф. Светлин Русев през 1981 година. През същата година е приет за член на СБХ.Участва в почти всички Общи художествени изложби в България както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина:Москва,Виена,Токио,Амстердам и др.
Участник в международни пленери и симпозиуми.
От 1983 до днес Владимир Пенев е автор на над 30 самостоятелни изложби в България и в Германия, Англия, Португалия,  Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция.
Произведения на Владимир Пенев притежават НХГ,СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.
Работи в различни направления на живописта:фигурална живопис, композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на няколко стенописа.
Владимир Пенев живее и работи в София.


Представяне на книгата "Горчива мъгла" на Огнян Панов, 23 октомври 2017 г.


"Юбилейна изложба- "20 години галерия "Видима"

На 6 ноември 2017 г. в галерия „Средец” се открива юбилейна изложба  от фонда на галерия „Видима”.

Галерията се намира  в Севлиево и развива своята дейност благодарение на финансова подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима” – АД. От 1997 година всеки месец в изложбения салон се представят нови автори в областта на изобразителните изкуства.

През изминалите 20 години галерията си изгради име и създаде колекция, с която по право може да се гордее. Освен произведения на наши съвременници, тя притежава и картини на художници,  родени в края на ХIX и началото на ХХ век, чиято творческа активност достига върха си през 50-те, 60-те и 70-те години от миналия век. Фондът на галерията включва както живописни и графични произведения, така и пластики, приложни творби и фотографии. За настоящата юбилейна изложба са подбрани произведения на близо 40 автори от различни поколения  и художествени направления. 

Освен изложбената си дейност, галерията е място и за творчески срещи с писатели, журналисти, творци на българското кино. Към нея има изградена детска школа по изобразително изкуство, която дава възможност на малките талантливи художници да откриват своя път към изкуството. 


Александър Телалим - изложба живопис, графика, калиграфия "Лъч светлина" 14 декември 2017 г.


1 до 11 общо 11   Предишна     Следваща