Новини

Изложба – живопис на Антон Антонов, 15 януари 2015 г.

„Цялата природа е моето ателие”.

     „…картината ме прави малък бог, който по свой образ и подобие, се забавлява да осъществява себе си.”  С тези думи художникът Антон Антонов изразява своето усещане от сътворяването на една картина.

      Антон Антонов е роден 1962 г. в София, но детството му преминава в Дряново, където завършва средното си образование и продължава да живее и сега. Завършва "Живопис" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Започва художническите си изяви още на 15-годишна възраст. Оттогава има над 40 самостоятелни изложби, голяма част от които са в известни български галерии и в галерии на много други държави  - Германия, Полша, Австрия, Франция и други. Картините му са част от музейни експозиции и частни колекции в различни точки на света – в почти всички европейски държави, включително и Англия, Турция, а също така  ЮАР, САЩ, Китай и Япония.

     Творчеството му е високо оценено от едни от най-видните специалисти в областта на изкуствознанието в България. Сред първите, които високо оцени художествените достойнства на неговата живопис, бе Максимилиян Киров. Още в творбите на 13-годишното ,момче той открива „подранил професионализъм”, а при срещата с картините на Антон през  следващите години, с радост намира в тях освободена живопис с богата чувствителност към линията и цвета, която  същевременно е овладяна от изтънчената интелектуална природа на художника. Пластичният език на  тази живопис е много авторски и много самобитен, лесно разпознаваем, защото художникът отново и отново търси в себе си, в живописта и в своите модели онази безгранична същност на различността, на неповторимото и неуловимото в природата  на земното битие.

     Както отбелязва М.Киров,  в стила му са се преплели  най-високите ценности на импресионизма, относно системата на цветовете и „емоционалната стихия на чувството” завещана ни от уроците на експресионизма. Независимо от това, че художникът ни говори със съвременните форми на естетическите внушения, тяхната природа идва от класическото изкуство.
     Остава само да се съгласим с думите на М.Киров, че в света на картините на Антон Антонов зрителят оценява доверието, свободата и спокойствието, с които той ги въвежда в своето пространство, в своята лирична  интимност. 


Изложба - живопис на Пламен Кирилов, 10 февруари 2015г.

„Свят изпълнен с реалност и фантазия… Буди у теб и вълнение, и вдъхновение, като всички онези неща, които са сред нас, около нас, и които откриваме, разбираме или не, като онази постоянна игра на  мисълта, която отхвърля, трупа, приема, и понесена като лодката към своя вечерен пристан, намира покой в мекото сияние на планината - безмълвно сякаш потопена в своя омагьосан сън.”

  Пламен Кирилов е роден на 7 февруари 1982 г. в Стара Загора.  През 2000 г. завършва Средно художествено училище акад. „Дечко Узунов”  в Казанлък .

През 2005 г.  получава специалност  „Текстил” в Национална художествена академия  в София, а през 2009 г.  и  специалност „ Живопис”.

За кратката си  житейска биография Пламен Кирилов  има завидна творческа биография. Освен самостоятелните си изложби в редица градове на страната, 

младият художник участва и в  общи и изложби  в Бургас,  Плевен, София, Пловдив,  Стара Загора,  Казанлък и Варшава.

Творецът взема участие и в пленери по живопис в Раднево,  Ямбол,  Сливен,  Нова Загора,  Белград и др.

Носител е на наградата „Есенен салон” - 2007, Стара Загора.

Чрез картините на Пламен Кирилов ние пътуваме в един свят, който няма тежестта на материалността.   Сърцето му е пълно с желание да създава красота.


"Траектория на изкуството" - Изложба от Ателие Стъкло и керамика на НБУ - София - 10 Март 2015г.

   Изложбата е на студентите от ателие „Стъкло и керамика“ на Нов Български Университет. Всяка учебна година студентите от Бакалавърска и Магистърска  степен  организират по няколко изложби, в които  показват своите произведения и придобитите от тях навици и умения.

   Студенти те от ателието изучават рисуване, живопис, различни техники в производството на художествено стъкло, витраж,  керамика и стъклопластика.  В рамките на учебния процес, в  продължение на няколко месеца, те  стажуват в сроден университет в Чехия .

   През 2014г., почти всички обучаващи се в специалността,  участват в Международен  фестивал на стъклото, който се провежда на всеки две години в София. Същата година установяват и взаимни контакти със завода за санитарна керамика  „Идеал Стандарт- Видима“ –  Севлиево. Резултатът от творческата им практика може да се види в изложбите в Севлиево и НБУ – София.


Изложба - живопис на Юрий Ковачев, 8 април 2015г.

Юрий Ковачев е роден в Русе и първите си уроци по изобразително изкуство взима от известните местни творци -  Кирил Станчев и „маестро“ Хинков. Своето професионално развитие той допълва с изучаване на изкуството на великите художници от миналото и с копирането на техните безсмъртни произведения. С упоритост и всеотдайност, Юрий Ковачев успява да изгради свой собствен стил. През 1989 г.завършва архитектура във ВИАС.

Юрий Ковачев работи във всички живописни жанрове - портрет, пейзаж, натюрморт, голо тяло.  Живописта на твореца е въздействаща, пленителна и доверчива.  Тя  въздейства с настроението си и с богати  възможности  за лични асоциации. Тоталното единство е подкрепено от рефлектиращи цветове, създаващи усещане за камерност и поетичност.  Във всяка своя творба авторът разкрива част от вътрешната си реалност и това е неговият път към всички нас.


Изложба – живопис на Месрур Сабит, 7 май 2015г.

         Месрур Сабит е роден на 8 октомври  1977г. в Исперих.  През 2002г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност  Живопис при проф. Николай  Иванов, а през  2005г. и магистърска степен   при доц. Иван  Узунов.

     Първата си  самостоятелна изложба  представя  през  1996г. в родния си град Исперих. Следват две изложби в Истанбул, а  по- късно и в Бургас , и в  София.

     Месрур  Сабит е сред  малцината  български живописци близки до романтизма  в живописта.Владеенето на  техниката на живописване, чувствителност в избора на сюжети и липса на излишна  маниерност, го правят интересен и характерен художник. Творбите му не са повърхностна регистрация на  природата, те  са авторско преживяване, преляло в творческа и житейска философия.

     Търсените  и добре намерените  сюжет, колорит и светлина ,   се проявяват в майсторски овладяната  класическа  техника на  живописване . Картините на  Месрур  Сабит  носят в себе си вълнението присъщо на голямото  изкуство.


Представяне на книгата на Огнян Герджиков - "Аз не бях политик"


Изложба на Иванка Минчева – медална пластика и Марияна Райнова – колажи от хартия, 17 юни 2015г.

    Иванка Минчева завършва  Художествена   академия  "Николай Павлович"  през 1974 г.,  специалност "Изящна скулптура",  в класа на проф. Борис  Гондов.  Веднага след  дипломирането си  участва в десетки национални  журирани изложби,  предимно с портрети  и малка пластика. В областта на монументалната  скулптура има реализирани творби в Кюлевча, с.Тимарево - Шуменско, с.Веселиново - Ямболско и София. Творби на авторката  са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия,  галериите в Шумен, Хасково, Габрово, Монтана, Ямбол, Попово  и  др.

         Истинско международно признание Иванка  Минчева получава, когато през 80-те се насочва към  медалната  скулптура. Първата й самостоятелна изложба е в София през 1983 година. Оттогава  досега има десетки  самостоятелни изложби в България,  Европа и САЩ.  През 1988 година е поканена да представи творчеството си  с  лекция на  Конгреса на Британското дружество за медално  изкуство (БАМС). Следват покани  и  участия в много симпозиуми и изложби по целия свят: Англия, Унгария, Германия, Русия, Финландия, Словакия,  Франция,  Швейцария, Япония,  ЮАР и други.  През 1993 година е поканена да представи своето изкуство  в галерията  на Кралската  академия в Лондон. Това е голям успех за нея,  защото е първа  самостоятелна изложба на съвременен  медал в Лондон!       

 Британският критик Теренс  Мулали  в   специализирано издание прави селекция на 20-те най-добри художествени медали за втората половина на XX век. Между тях е  и медалът "Гост" на Иванка Минчева.

        Иванка Минчева е автор на много поръчки за отличия:  значки,  медали  и  статуетки, връчвани на изтъкнати спортисти,  учени  и  политици. Между  тях са всички  външни министри на Европа,   присъствали на Европейската  екологична  среща през  1989 година; наградите на фондация "Еврика" за най-добър изобретател,  мениджър и фермер;  медалите за Европейското първенство по баскетбол; „Gaston Plante" на  БАН  и много други. През 1996 година, медал изработен от Иванка Минчева ,  бе връчен на футболиста Христо Стоичков,  когато  той  е обявен за "Спортист на годината".

        Авторката не се ограничава в избора на материалите,  с които работи. Освен  традиционния метал - бронз и месинг, тя ползва за своите релефи порцелан, топено  стъкло, гипс,  инкорпориран с природни материали като миди, камък и пр. През годините на своето творчество тя е получава  над   15 международни награди, както в Европа, така и в Съединените щати. През 2010 година,  е удостоена с най-високата американска награда, която се дава за изключителни постижения в областта на медалната  скулптура. Наградата е за цялостно творчество и е връчена от Американската нумизматична асоциация.

        Творби на Иванка Минчева притежават Британския музей в Лондон,  Пушкинският музей  в Москва,  Ермитажа в Петербург,  Нумизматичния музей в Ню Йорк, "Charles Taylor Art Center" в Хемптън , десетки музеи и галерии,  и стотици частни колекции  в целия  свят.

        От 1993 година Иванка Минчева живее в Америка, щата Вирджиния. Член е на FIDEM - международната федерация за медално изкуство и AMSA - Американската асоциация за медална скулптура.

 

     Марияна  Райнова  завършва Национална художествена академия през 1981 г., специалност „Текстил и мода“ при проф. Марин  Върбанов. От завършването си и до 2010 година участва във всички групови изложби на секция „Текстил“ при СБХ.  Има редица участия в изложби в София, Париж, Стокхолм, Германия и др. Авторката има реализирани десет самостоятелни изложби в различни софийски галерии, Берн, Женева, Норуич,щата Ню Йорк/ САЩ/ и Хемптън,щата Вирджиния /САЩ/.

     Марияна Райнова е носителка на награда от конкурса  на СБХ за пребиваване в ателиетата в  Cite des  arts - Париж;  диплом от Третото квадринале на приложни изкуства, Ерфрут (Германия) и първа награда на Национална изложба на художници – учители в София.

     Марияна Райнова е деликатен, изтънчен и талантлив творец.  Нейното амплоа е декоративното изкуство. Тя създава изящни композиции върху коприна и уникални рисувани облекла, както и колажи от цветна хартия, с които се представя пред публиката. Тя е сред авторите, дали своя принос в развитието на артистичния гоблен у нас. Този вид изкуство заема активно място в интериора на представителни сгради с различен характер – опери, театри, резиденции, културни домове, хотели, курортни комплекси. 

    В работата си в областта на артистичната тъкан  я привличат пастелните и дълбоки тонове на естествените материи - вълна, коноп, козина, коприна. В технологично отношение Марияна Райнова прави своите произведения  както в гладка класическа техника, така и чрез използване на различни структури  и фактури, които засилват изразителността на нейните творби. През  1990 година тя създава прекрасни композиции, инспирирани от българския фолклор. Подобни емоции я вдъхновяват и за създаването на рисунки върху коприна  – декоративно- абстрактни  и фигурални  композиции в техника  батик,  в които тя включва  и авторски прийоми. Авторката се интересува от проблемите и възможностите както на тъканта,  така и на рисунката.

    Марияна Райнова създава и уникални рисувани облекла – картини:  картина,  която след това тя  монтира в дреха.

    Сред творческите реализации на  Марияна Райнова  не могат да не се отбележат колажите от хартия, с които тя се занимава през последните 18 години.  Идеята за тях идва от проект за един неин пластичен гоблен. Желанието й да направи нещо ново и необичайно, по- малко като размер и не така трудоемко като създаването на един гоблен я води до направата на серия уникални колажи.  Участва активно в ежегодната Международна изложба на хартията /малък формат/организирана от Фондация „Аматерас”,където е сред номинираните за „Награда за български автор”.

   Произведения на авторката са част от редица обществени интериори като почивен комплекс Семково;  Дом на културата в Нови пазар; почивен комплекс Чайка, Златни пясъци, Варна; почивен комплекс в Несебър;  Министерство на  образованието, София. Нейни  творби са притежание на Националната галерия за декоративно и приложно изкуство, София; на частни галерии и колекции в България, Италия, Германия, Швейцария, Унгария, Япония, Чили, Индия, Франция, Канада, САЩ и др.


Изложба на Ненчо Русев - 15 юли 2015г.

     Ненчо Русев е роден през 1943 г. От 1953 г. живее и работи в Карнобат.

Завършил е Учителски институт в Бургас, а по-късно и Аранжорски институт в София. От 1966 до 1971 г. учи в Художествена академия специалност Скулптура.  По- късно специализира  фотография, дървопластика и графика във Вилнюс (Литва). 

     Автор е на много монументални и малки пластики изпълнени в бронз, камък и дърво,  а също така плакети и медали.  Изработените от него релефи се връчват като награди: „Нестинарка“ - на Международния фолклорен фестивал в Бургас; „Златен Пегас“ и „Пегас“  от името на писателското дружество; „Свети Никола“ - символът на Бургас.

     Ненчо Русев изразява самоличността си в различни области на изобразителното изкуство – живопис, пластика, монументална скулптура, керамика, графика, акварел. Участва във всички общи изложби на бургаските художници от 1971 г. насам. Има  множество самостоятелни изложби в страната и чужбина – Кремница (Словакия), Равена и Ливорно (Италия), Анкара и Одрин (Турция) и други. Участва редовно в национални и международни биеналета: „Приятели на морето“ в Бургас, в Равена – Италия, в Кападокия – Турция и др. 

     Носител на наградата  в Първи международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас-1975 г. и  на  наградата на творческия фонд  на СБХ  в годишната изложба „Скулптура“ – София-95.

    През 2008 г. получи  Наградата „Художник на годината на гр. Бургас”.

     За изкуството Ненчо Русев казва, че  трябва да е като песен - да се пее на един дъх и, че както апетитът идва с яденето, така идва и Музата – с работата.


Изложба живопис Аршак Нерсисян и Надя Станчева, 7 октомври 2015 г.

След 2 години отново в галерия „Видима“ изложба с картини  на Надя Станчева и Аршак Нерсисян. Картините на двамата автори са нови и са подготвени специално за тази изложба. Аршак Нерсисян се представя с пейзажи и натюрморти, Надя Станчева повече споделя своите впечатления от  есенни натюрморти с круши. Стилистически творбите и на двамата автори са смели, активни, в наситени локални и плътни цветове, построени са на диалога между  контрастни и близки по тоналност цветове. Пространственото построение на картините е стилизирано и се доближава до кубистичните творби на основоположниците на направлението в началото на ХХ век.

Надя Станчева. В период  1996 – 2002 г. учи и работи декоративна художествена керамика в ателието на Бончо Тодоров. От 2002 г. се занимава със живопис.

През 2010 г. става член на Дружеството на пловдивските художници. Член на руската група „Солнечный круг”.

Участва в много международни изложби и пленери – Малко Търново, Еркеч, Кюстендил, Черна Гора, Австрия, Поморие.

Има няколко самостоятелни изложби в София. Участва в Национално биенале на малките форми Плевен – 2010,  Национално биенале Бургас – 2012 „Приятели на морето”,

2012 г. – участие в Зимен салон на българските художници – СБХ, Шипка, 6.  През 2013 г. има съвместна изложба със Слав Бакалов и Аршак Нерсисян в Български културен център в Будапеща.

АРШАК НЕРСИСЯН  Роден в Ереван 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска Художествена Академия - две специалности – живопис и графика  (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург – 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в  сп.”Жените на Армения”. От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а  от 2003 г. в София. Илюстрира книги с  поезия и др. Има десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ. 

Картините му се отличават с великолепно чувство за цвят и композиция.

Силните и приглушените цветове са в единство, едните отстъпват на другите.

Също така всяка форма и предмет са равнопоставени, но и комуникативни.  Намират се в съгласие и хармония.  Авторът се придържа към идеята,  че най-важното са балансът, авторско присъствие и настроение . Творбите му излъчват много висока художествена култура, чистота на формата, благородство и деликатност.


Изложба живопис на Маргарита Хрисандова и Хрисанд Хрисандов, 3 ноември 2015г.

       Галерия „Видима“ представя съвместна изложба на семейство русенски художници Маргарита и Хрисанд Хрисандови.  И двамата автори са завършили образованието си в ВТУ и освен с творчество, вече много години  се занимават с преподаване на изобразително изкуство на деца. 

       Маргарита Хрисандова работи в много интересен, своеобразен и уникален собствен стил. В своите творби тя вплита сюжети, свързани с народни обичаи, легенди, песни, приказки. Ярки, привличащи внимание със своите цветове, образи и сюжети, картините й  спечелват почитателите си от пръв поглед. В живописната тъкан на платната се включват детайли от други материали – конци, прежди, дантели, мъниста. Не по-малко са интересни и оригинални и рамките на картините на Маргарита Хрисандова. Широки, контрастиращи по цвят със самите произведения, те са изпълнени  от масивно дърво и имат изящна декоративна форма. Върху тяхната повърхност авторката включва елементи и сцени от своите картини. Стилът й е малко наивистичен, но  много подкупващ със своя перфекционизъм, излъчване на доброта и любов към народния бит, култура и традиции.

       Хрисанд Хрисандов развива своите творчески идеи в различни живописни жанрове – пейзаж, натюрморт, градски сюжети, фигуративни картини. Картините му винаги носят полъх на романтика, мечти, сънища и поезия. Художникът обича красотата и изяществото, елегантността и интимността на споделянето. Линиите на фигурите и формите са меки, въздушни и плавни, а цветовете са топли и нежни.

       Картините и двамата автори лесно намират път към сърцата на своите зрители. Авторите имат  участия в почти всички местни и национални изложби на художници-учители, в редица ОХИ в страната и в международни изложби.  Почитателите им са от Малта, Франция, Германия, Австрия и други европейски страни.


Изложба - бижута "На изчезване" - зимна колекция Петя Балева и Виктория Динева - 10 ноември 2015г.


Изложба стъклопластика Албена Димитрова и Моника Найденова, 1 декември 2015 г.

За Албена Димитрова и Моника Найденова това е втора съвместна изложба стъкло. Творческият тандем, обединен от страстта си към стъклото представя индивидуалния  си подход и усещане в тази експозиция. Те ще представят нови произведения, създадени конкретно за галерия „Видима“. В изложбата  ще бъдат показани нестандартни съдове от художествено стъкло, създадени чрез нови техники при работата с този материал.

Моника Найденова работи в областта на художественото стъкло вече почти десет години. Успешно реализира обществени проекти и свободни творчески виждания от стъкло. Завършва висшето си образование в Национална Художествена Академия, София със специалност „Метал”. След това открива стъклото и създава своето студио „Мохика”.

  • Специализант на Съюз на Българските Художници  за 2014г. в Cite Internationale Des Arts, Paris
  • Изложба -  стъкло, галерия „Средец”, Министерство на Културата, София 2014
  • Докторант в катедра „Дизайн на порцелан и стъкло”,  Национална Художествена Академия
  • Член на СБХ, секция „Дизайн”
  • Витражи в храм  „Св. Параскева ”  и храм „Преображение Господне”, гр. София

 

Албена Димитрова завършва ССХУПИ, София, специалност текстил. Работи като изпълнител на стенни пана и килими.

  • От 1990 работи в областта на печатната реклама.
  •  Занимава се със стъкло от 2008
  • 2009, май, Магията на светлината, галерия Glass Design
  • 2010, март, “ L'art de table”, галерия Glass Design
  • 2014, юни, „ Джем сешън в норвежката гора”, галерия „Средец” към  Министерство на културата на Република България”


Представяне на книгата на Димитър Васин „Изкупление“, 4 декември/петък/ 2015г.

            Димитър Васин е роден на 15.02.1944 г. в с. Дамяново, Севлиевско. Пише стихове от 15-годишна възраст. За първи път печата в списание "Родна реч".  Дълги години сътрудничи на много от централните издания. Негови поетични творби са излъчвани по Българското национално радио и Българската национална телевизия. Превеждани са и на чужди езици. Димитър Васин е носител на Априловската награда за поезия и на много национални отличия. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на стихосбирките "Праг", "Когато се открием", "По пладне някъде", "Животопис", "Осмоболия", "Идвам и аз..." (за деца), "Опора", "Горещници", "Наследство", "Стряха", "Шевица", "Съм и...", "Пладнище", "Обърнати отсъствия" (електронно издание) и "Малко е да се обичаме"...

            По повод 85-годишнината на Пеньо Пенев (1930-1959) в българското литературно пространство се появи една дълбоко лична и в същото време философски мъдра, изящна по оформление книга: „Изкупление“ (2015) – поетически импровизации, преливащи в лирически разговор през времето на поета Димитър Васин с неговия велик предходник... Поезия-изповед, поезия-диалог, поезия-памет, поезия-зов за преоткриване...

            И всичко това с цвят и оригинална пластичност чрез рисунките на Владимир Пенев – талантливия художник, син на Пеньо Пенев.


1 до 13 общо 13   Предишна     Следваща