Новини

Изложба живопис на Надя Станчева - 16.01.2014


Изложба "ЧЕРГИЛО"- Валентин Дончевски - 28.02.2014г.

Валентин Дончевски – Изложба-живопис „Чергило”

Валентин Дончевски е български художник,живописец.

Роден е през 1958г.в Стара Загора. Завършва художествена гимназия в Казанлък и Живопис във ВТУ „Кирил и Методий” през 1983г.

Основната му дейност е създаване на живописни творби.

През годините взема участие в много регионални, национални изложби.Също така участва в много представяния на българското изкуство в чужбина.

Валентин Дончевски съчетава в творбите си „експресионизъм, сюрреализъм, наивизъм, магически реализъм”- пише за него Проф. Станислав Памукчиев.

Създава експресивна, енергична и витална живопис.


ИЗЛОЖБА НА ДОБРИЕЛА КОЕВА - 27 март 2014г.


Евгений Петров – живопис - 14 май 2014 г.


Теодора Драганова - медална скулптура и малка пластика 24 юни 2014г.

Теодора Драганова е родена през 1980 година. През 2003 г. завършва НХА – София, специалност „Метал”, степен бакалавър, а през 2005 г. – степен магистър. От 2007 до 2010 г. е редовен докторант в НХА, катедра „Метал”, от 2010 г. е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства в НХА – София. От 2005 г. е член на FIDEM (Международната федерация на медалното изкуство), а от 2007 г. – член на СБХ. Има десетки участия в национални и международни изложби и симпозиуми, лауреат е на награди от наши и международни конкурси. Живее и работи в София.


Илия Банков - Изложба- живопис - 19.09.2014г.

На 19 септември  от 17.30 ч.  галерия „Видима” стартира  осемнадесетия си творчески сезон с юбилейната изложба на Илия Банков.

Роденият през 1959 г. горнооряховски  художник  е завършил  ССХУ „Илия Петров” – София през 1978 г.  и  специалност „Графика” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”- В.Търново през 1984 г.

От 1986 г. взема участие в  общи изложби в различни градове на страната и в чужбина, а също така представя и множество самостоятелни изложби.

Авторът  се изявява предимно в областта на живописта. Любимите му теми са  пейзаж, голо тяло и абстрактни композиции. Цветовата гама варира от топли слънчеви и кехлибарени цветове до огненочервени.

Творецът гостува за втори път на галерия „Видима” и отново ще дари почитателите на нашия салон с намерените от него цветове и форми, изразени с искрени творчески вълнения.


ИЗЛОЖБА "EX-LIBRIS" ОТ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ВАРНА – 20 ОКТОМВРИ 2014 Г.

            През август  2014 г. във Варна  се проведе първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна.

            Още от 1981 г. Варна си извоюва световно име в областта на графичното изкуство, когато се провежда първото издание на Международното биенале на графиката. Този престижен форум, както и ярките представители на варненската художествена гилдия, творяща в областта на графичните изкуства, с времето създават на Варна имиджа на българската столица на графиката.

            Екслибрисът представлява миниатюрна графика и  идва от латинския израз „ex libris“, което буквално означава „из книгите на…“.

          В  зората на създаването им първите екслибриси са представлявали гравиран или печатен знак, който бил поставен на вътрешната страна на корицата на книгата и е служел за ясно обозначаване на собственика й. В миналото екслибриси са поръчвали собствениците на луксозни библиофилски издания и на големи колекции от книги. Задължителни елементи на този вид малка графика са текстът „ex libris“, името или инициалите на човека или институцията, за когото е сътворена творбата и графично изображение, което най-често е свързано с личността, интересите или характерна черта на поръчителя. Поради естеството на своето първоначално предназначение – да бъде поставян в книги, се е наложил размер на екслибриса максимум до 20 х 20 см.

             В средата на миналия век популярни стават т.нар. „колекционерски” екслибриси. Те вече не служат за обозначаване на собственика на книгата, а се поръчват от страстни колекционери, които ги разменят помежду си. По някои предположения в момента в света има около 15 000 колекционери на екслибрис.

            В Международен Екслибрис Конкурс Варна бяха поканени да участват творци от цял свят, без ограничение по образование и професионално занимание. Творби за участие изпратиха 188 участници от 36 държави от 5 континента, оценени от международно жури. В изложбата ще бъдат представени и наградените творби.


Изложба "Романтични изкушения" от майстори на българската графика, 12 ноември 2014г.

 В изложбата са включени близо 60 творби на Петър Величков, Жени Кателиева, Невена Вълчева, Ива Цанкова

 Робърт Баръмов, Живко Мутафчиев и Юлиан Йорданов.

 Графиките са разнообразни по тематика – пейзажи, градски сюжети, асоциативна романтика и еротика. Техниките са офорт, акватинта, литография и рисунка.


Творческа среща с поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев

Представяне на книгите „Абсурдни времена І” и „Абсурдни времена ІІ”

14 ноември 2014 г.

 "Абсурдни времена" не е поредната книга за любов, а поетичен диалог между Него и Нея. Тя е Маргарита Петкова, а той - Добромир Банев. Диалогът се случва в социалните мрежи, без да се познават лично. Стихотворенията са под формата на реплики, като игра на влюбени, в която всяка страна отговаря с красив стих.   Твърдят, че това никога не е било проблем, щом става дума за любовна лирика. Всеки човек бива връхлитан от любов поне два-три пъти в живота си. Още повече  хора, които неистово се нуждаят от любов, а точно в момента я нямат. Тогава се отъждествяват с нашите лирически герои (да не забравяме, че поезията не е автобиография!). Чрез тях получават това чувство в чистия му вид, такова, каквото то всъщност в живота не може да просъществува повече от „ девет седмици и половина”, казва поетесата.


„Римски ангели” – изложба на Марианжела Анастасова, 9 декември 2014г.

      Марианжела Анастасова   завършва графика и стенопис в Мексико, френска филология в СУ „ Свети Климент Охридски”.  Магистър  е по латиноамериканска литература – УНАМ , Мексико. Има диплома за живопис  от Националната академия за изящни изкуства в Париж.  Автор е на  повече от двадесет самостоятелни изложби в България, Гърция, Мароко, Дания, Германия, Франция, Мексико , Япония и Италия.

      Марианжела Анастасова е сред авторите, които изразяват своето усещане, чрез живописта, графиката, колажа, инсталацията, видеоарт, мултимедията и използва различни материали  в своите творби – от традиционните живописни и графични  до дигиталните технологии.

    Една от най- важните черти в работите на Марианжела е, че  постига определена пластическа сила. Но колкото и да подчертава значението на материалността и на пространствените предмети, авторката запазва важността на отправените от нея послания.

     Изложбата „Римски ангели” на   Марианжела Анастасова  е инспирирана   от Италия и „Вечния град”.

     „Рисувах ангели , вдъхновена от ренесансовите римски статуи, които пък са  били създавани вдъхновени от древните римски статуи. А те пък са правени по модела на древните гръцки статуи, чиито автори откъде ли са знаели как изглеждат ангелите …?

     Използвах техниката на батика, като основа за живописта, защото ми позволяваше да постигна ефект, подобен  на акварел по лекота и на ескиз – по спонтанност и незавършеност. Освен това скулптурите, от които се вдъхновявах, носеха белезите на времето и батика ми даваше възможност да си играя с повредите и измененията на формите и цветовете. Намирах ги за весели и закачливи и затова си позволявах да се шегувам, рисувайки ги в бонбонени цветове. Нали са ангели,защо да не са в най - „сладките” възможни цветове”- споделя  Марианжела  Анастасова.

     Изложбата „Римски ангели” е интерактивна.  Авторката дава възможност на своите зрители да се почувстват деца, художници, съавтори и участници, да се потопят в стихията на творчеството и играта.

Всеки посетител на изложбата може да стане  автор на собствена картина.

Ще му бъде предоставена възможност в свободното поле на картината на художничката да нарисува свой ангел и да получи снимка на своята картина.


1 до 10 общо 10   Предишна     Следваща