Новини

Изложба живопис, графика, пластика - Сашо Филев

ОТКРИВАНЕ 18.01.13г., Галерия "Видима", 17:30ч.
Сашо Филев е роден 1946 г. в гр.Добрич.
Завършва гимназията за изящни изкуства в гр.София, след което и великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", специалност "Фигурална скулптура".
Интересите му са в областта на графиката, по-късно и в живописта, с характерни пейзажи. Участва активно в културния живот на Велико Търново. Член е на СБХ. 
През 1992г. отваря самостоятелна галерия в старата част на Велико Търново, където излага свои творби живопис, графика и пластика. 
Той е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство, дал основата и насоката на много млади и утвърдени вече художници.
Повече от 30  години е редовен участник във всички национални и регионални изложби, в международни пленери и симпозиуми. Удостоен е с много награди и грамоти. Автор на 15 самостоятелни изложби в страната и чужбина.
Красивите кътчета в България са основен мотив в творчеството на художника. Пътешествията му зад граница също служат за сюжет на неговите картини. 
Скоро бе издадена неговата първа поетична книга „Рисувани слова“, където в стихове изразява отношението си към живота, любовта, към майката и към децата.


Литературна вечер с Николай Стоянов, автор на книгата "Случаят Ванга" - 23.01.2013


Авторът пише за Ванга не само като феномен и човек, но като истински "случай", за който, въпреки, че се знае много, все още има повече неизвестни: "Ванга беше и продължава да е световно събитие. Изключение от правилата. Трябвало е да се появи - за да помага и ни предпазва от нашите несъвършенства", споделя Николай Стоянов. Авторът събира намесите на пророчицата в личните човешки съдби, но и събития от планетарен характер, в епизоди от историята и бъдещето, от политиката, науката и какво ли не още. "Случаят Ванга" подсказва, че много неща от нейното необикновено присъствие сред нас все още предстоят да се разгадават.

 Николай Стоянов е роден 1948г., учи ориенталистика. Дипломира се със специалност българска филология, след което специализира във Франция. Работил е в  националното радио, в студия за игрални филми, в редакцията на списание "Пламък", главен редактор на българското издание на авторитетния френски вестник "Le Monde Diplomatique". Автор на 15 книги с проза, сценарии на 4 телевизионни филма, множество радиопиеси. Превел от френски език разкази и романи на различни автори. Книгите му са издавани в много европейски страни. Основател и председател на международната фондация "Балканика". Носител на "Вазовата награда", "европейската награда за поетична проза", наградата "Париж Европа" присъдена 2005г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа. 

                    
 


Изложба живопис на Иван Русев - 20.02.2013

Иван Русев има реализирани над тридесет самостоятелни изложби, част от които са в различни европейски държави. Тези експозиции са не само признание на таланта му, но и възможност да задоволи и своя друга страст - пътуванията и събирането на впечатления от музеи, хора по света. Картините на Иван Русев нояст чеко изразено импресионистично начало. Всяка негова творба диша въздуха на реалността, свободата, жизнеността и позитивизма. За него е характерно и смелото обръщане към различните жанрове - натюрморт, пеизаж, голи тела, градски мотиви. И въпреки, че се прекланя пред такива големи таланти Ван Гог и Владимир Димитров - Майстора, в творчеството си Иван Русев никога не стига до интуитивно подражание или външна зависимост от тези велики живописци, развива се винаги в своя собствена посока, вдъхновен от техния път в изкуството.
  
  


Изложба на Галина Павлова, графика - 27.03.2013

Човешкото присъствие, силните емоции и цветове характеризират в най-голяма степен стила на художничката Галина Павлова. Авторката обича да експериментира да търси нови техники и нови образи. Творбите й са изключително динамични с вътрешно напрежение. Темите са свързани с музиката, танца и носят приповдигнато емоционално настроение, често с присъствие на ирония, деформация на фигурите. Авторката има множество участия в международни и национални конкурси на графичните изкуства, от които притежава 19 награди.
 


Ралица Денчева, "Градината на душата" - Изложба живопис, 29.04.2013

Картините на Ралица Денчева оставят у посетителите на галерията усещане за душевни откровения, за споделени мечти, надежди и сънища. Светът на авторката е чист и светъл. Това е светът на прекрасна принцеса от детските приказки, която живее в голям замък, заобиколен с вълшебна градина от рози, птици и пеперуди, но сърцето на момичето страда, защото то очаква своя принц… На любителите на българската и световна класическа поезия Ралица Денчева е позната и като автор на илюстрации, чийто изящен стил е съзвучен с нежността и романтика на лириката.


Изложба - фотография на Даниела Трейман, открита на 9.07.2013

Даниела Трейман е художничка, превърнала своята професия в хоби и творчество. Фотокамерата й фиксира всички детайли и подробности от заобикалящия ни свят – отражения в огледалните фасади на модерните сгради, сенките в тъмнината на нощните улици, капките дъжд върху тротоарните плочи... Ала най-много сякаш я привлича привидно скрития живот на насекомите – паяци, бръмбари, пчели и всякакви божи буболечки, Натрапчивото им присъствие в творчеството на Даниела Трейтман подсказва, че трябва да вникваме по-внимателно в това наоколо, за да видим с други очи богатството, разнообразието и красота на света, част от който сме и ние самите.


"Рисувах докато имаше светлина" - 19.09.2013, Георги Железаров

     „Рисувах докато имаше светлина” - така е озаглавена експозицията на Георги Железаров (1897 – 1982).    

Георги Железаров  учи в Рисувално училище при Йозеф Питер – чешки професор, преподавател по литография и графика. .

.

     През 20-те години на двайсти век Георги Железаров посещава Алжир, Мароко, Тунис, Цариград, Флоренция. Циклите с тези рисунки пазят изяществото на щриха и линията, мекота на тоновете, показват екзотиката на арабския свят, природата, архитектурата и бита.

     През целия си живот художникът има пристрастие към фигуративната живопис, обича да рисува човешки фигури, населва ги с много жизненост: те винаги са в движение.  За съжаление голяма част от платната на Георги Железаров са изгорели по време на пожар в годините на Втората световна война.

     След 1944 -а тематика в творбите му се променя. Все по-често на платната му се появяват разхождащи се хора, игри на деца, сюжети от спорта, суетата на пазарите. Картините винаги са създавани на открито и пазят свежестта на възприятията на художника докато пресъздава преображението на пролетта или студената белота на зимата.      

     През годините на своето творчество Георги Железаров е имал само две самостоятелни изложби. Днес популяризирането на творчеството му дължим на роднините му. След кончината на художника те организират цяла поредица от негови изложби.


Аршак Нерсисян - 15 окт.2013

Роден в Ереван 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска Художествена Академия - две специалности – живопис и графика  (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург – 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в  сп.”Жените на Армения”. От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а  от 2003 г. в София. Илюстрира книги с  поезия и др. Има десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ.

Картините му се отличават с великолепно чувство за цвят и композиция.

Силните и приглушените цветове са в единство, едните отстъпват на другите.

Също така и всяка форма и предмет са равнопоставени. Намират се в съгласие и единство. Авторът се придържа към идеята че най-важното са балансът, съгласието и хармонията. Творбите му излъчват много висока художествена култура, чистота на формата, благородство и деликатност.


"Градски метафори" - Изложба – живопис на Росен Дончев, 8 ноември 2013 г.

Роден през 1963 г. в Габрово. Завършва художествена гимназия в Трявна, а след това и СУ ”Кл. Охридски” - специалност Българска филология.

Годината 2013-та е юбилейна за автора и той я отбелязва с поредица от изложби. Едната от тях е „Градски метафори” представена в Севлиево.
Метафорите в творбите са много. Те са на природата, на заобикалящия ни свят, на авторското светоусещане и на градската среда. „Тази изложба е завършек на един експеримент с темите, с техниките и затова „Градски метафори” е една голяма метафора точно за този период”, каза и самият художник пред ценителите на изкуството в Севлиево.

 

 


Предстояща изложба на 10.12.2013


Изложба- Международен Фотографски салон Варна - 10.12.2013г.

Международен Фотографски салон Варна е най-значимото фотографско събитие в България,удостоено с категория**** от FIAP(Международна Федерация на Фотографите  Артисти).

Начинанието започва през 2003г.във Варна като форум за български любители на фотографското изкуство и професионалисти в областта, а от 2007г. Салонът се превръща в международно фотографско събитие.

През първото издание на Фотографски Салон Варна 2003г., участниците са общо 70 фотографи от България, а през 2013г. участниците вече са 461 от 64 държави с 4500 творби.


1 до 11 общо 11   Предишна     Следваща