Новини

Изложба на Мария Райчева, 16.01.2012 г.

Мария Райчева е родена 1977 г., гр.София.  
Завършила е НХА през 2002 г., възпитаничка е на акад.Светлин Русев.
Доктор по изкуствознание. Член на СБХ, секция Живопис.
Още през 1998 г. е отличена с ІІ награда в Националната младежка изложба-конкурс „Целувката”.
2002 г. - ІІ награда в конкурса  на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.
2008 г. – почетен диплом за участие в национална изложба в Плевен.
2011 г. получава награда на СБХ – специализация в Сите дез Ар в Париж.
Авторката има 6 самостоятелни изложби и над 30 участия в колективни изяви в България и извън страната.


Изложба на Георги Петров "ЦВЕТОВЕТЕ НА ЗИМАТА", 09.02.2012 г.

ИЗЛОЖБА на ГЕОРГИ ПЕТРОВ "ЦВЕТОВЕТЕ НА ЗИМАТА" 09.02.2012 г. 

     Георги Петров  е роден в гр.Добрич, но в последните няколко години живее и работи в София. Завършил е Лесотехническия университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Любимата му тема в картините е зимата, която го завладява със своето вълшебство и красота. Творбите на Георги Петров ни подкупват с искреност, игра на цветовете,  с  искрящата  белота на зимата, настроение на предстоящ празник и с любовта и вдъхновението на автора, които струят от всяка негова картина.
     Днес Георги Петров е един от най-успешните художници в страната, независимо от това, че го представят като "самоук майстор на четката". Всички тънкости на живописта Георги е овладял с помощта на книгите и досега му с изкуството на различни художници. Авторът  има изложби в почти цяла Европа, 4  изложби в САЩ и много изяви  в различни галерии в България, включително в Народното събрание и в галерията на вестник "Труд". Сред почитателите му са едни от най-известните политици и бизнесмени в страната.


Изложба на Василка Монева, 06.03.2012 г.

     Творческия дебют на известната българска художничка Василка Монева се е състоял още през 1975 г. Днес тя е добрe позната на любителите на живописта като безспорен майстор на пейзажа и натюрморта.  В картините на авторката срещаме лесно разпознаваемите местенца от стария Созопол, характерните силуети на покривите на старите  къщи в центъра на Русе, изящните парапети на техните тераси и дворни огради.
     Вътрешно спокойствие и единение с природата присъстват и в селските пейзажи на художничката. Присъщата за картините на Василка Монева е необичайна комбинация от камерност, искреност и задушевност, наред с тържествената изисканост, безметежността и отстранеността, откриваме и в нейните натюрморти. В картините и няма външни ефекти, художественият подход на авторката привлича със своята яснота, идваща от ателиетата на големите френски художници. Всеки детайл в тях диша въздуха на класическото изкуство. Сдържана, плътна, често почти монохромна цветова гама и финно очертаващи всеки предмет контури, внасят условност, но и невероятна значимост на застиналите в безвремие предмети от ателието на художничката: вази, фруктиери, глинени кани, плетени столове, стативи, рамки за картини, драпериите...
     Тяхната видима самостойност, независимост, ясно подбрано място, конкретността на предназначението и категоричността на цвета и на формата са част от житейската философия на авторката. Но тази студена разсъдъчност не лишава картините от поетичност, одухотвореност и излъчващото се от тях високо естетическо чувство.

            

      


Изложба на Антония Дочева "Искам... да се обичаме с отворени очи", 06.04.2012

"Искам.... да се обичаме с отворени очи" по Хорхе Букай.

     "Искам....да се обичаме с отворени очи", аз с теб, ти с мен, аз със себе си, ние със света" "...Истинският смисъл на двойката: не спасението, а срещите..."
"...Да видим в огледалото (очите на другия), собственото си отражение... достойно за обич, несъвършено, но истинско. Или най-лошото у нас - онова, което мразим в себе си и огледалото... "Диалогът, изслучването с обич, подкрепата, ненасилието, жизненото пространство, зачитането. Това е магията в книгите на Хорхе Букай. Посланията, които раждат образи и разсъждения от гледна точка на всеки, който ги чете.
     Провокацията за Антония Дочева е да изобрази всичко това с езика на тялото в най-естетичната му проява - танца. Да предаде влюбването, диалога и равновесието, скритата сила, вихрушките и мекотата в общуването. Танцът като разговор. Танц на двойката при който всеки импровизира според движението на другия .Танцът и отношенията  в живота като разговор, разбиране и съобразяване... "Единият  говори, а другият, след като го чуе, отговаря..."
     Всъщност тази изложба е продължение на опита на Антония Дочева да предаде вижданията и пожеланията на Хорхе Букай към нас чрез рисунката. Танцът, както и живота... причинява, сътворява болка, радост, вътрешни мълчания и взривове. Докосва нежно, прегръща грубо, създава сънища желания и сливаща любов....
     Тялото като съвършен актьор предава чрез танца нашите мисли, надежди и опитности. Своеобразен мост между словото и музика. Изящен разказвач на приказки за триминутната любов - танго, за дълговечност, приятелства и раздели, за похарчени любови на нехайните. Приказки, с който може да ни заведе да видим дъното и да познаем болка, която никога да не забравим... и да се обичаме с отворени очи. 

           


Изложба "АРТ БИЖУ", 08.05.2012 г.В изложбата ще бъдат представени ювелирни произведения на Антоанета Рамджулска, Богдана Топрева, Виктор Павлов  и  Иво Борисов.


Изложба на детски Арт Център "ВИДИМА", 01.06.2012 г.

ИЗЛОЖБА  "ДЕЦАТА РАЗКАЗВАТ..."
класове по изобразително изкуство с преподавател СНЕЖАНА ВЕЛЧЕВА и художествена керамика и малка пластика с преподавател РЕНИ КОВАЧЕВА.


Изложба "Тома Трифоновски и приятели", 15.06.2012 г.


     Авторите,  които участват в изложбата "Тома Трифоновски и приятели" са - Владимир Пенев, Виолета Радкова, Димитър Грозданов, Василка Монева, Райна Йотова, Христо Христов, Цветослав Христов, Ива Владимирова, Росица Кадиева и др. заедно с 15-на платна на самия Тома Трифоновски. Изложбата е посветена на 75-та годишнина от рождението на именития творец - един от  живописците със свое лично пространство в българското изкуство. Пространството, което се измерва както с ярък и самобитен пластичен език, така и търсенето на нравствени категории в наглед непретенциозни теми и прости, изчистени композиции.
     Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години на XX в. и участва в него до края на дните си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините са монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетание на сходни тоналности или чрез ярко противопостявяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност.


Изложба на Игор Колбасов "Фотография - живот,любов,изкуство..."


Изложба на Мария и Валери Върбанови, 19.09.2012 г.

     Двамата автори са свързани не само чрез семеен съюз, но и споделят общи естетически възгледи. Имат реализирани няколко съвместни творчески проекта. Експериментите им са в широк спектър от жанрове - натюрморти, портрети, абстрактни и хиперреалистични композиции. Картините им са изпълнени в необичайна техника - изображението се нанася с акрилни бои върху черен фон на платно с помоща на четка и аерограф.
     В последните години авторите експериментират и във фотографията, видео-арта и боди-арта. Прожектират свои произведения върху голо тяло или телата на танцьорите и заснемат тези композиции на видео или като фотографии.
     Мария и Валери Върбанови живеят и работят в Пловдив. През 1990 г. те са завършили живопис във Великотърновски университет, от 1995 г. излагат творбите си предимно в чуждестранни галерии и по тази причина по-популярни са извън страната - в Норвегия, САЩ, Япония, Австралия и др. Измежду най-видните колекционери на двамата автори са султанът на Оман Кабус Бен Саид ал Саид и Едоардо Миролио - най-големия италиански инвеститор в България, а също така други видни бизнесмени от страната и чужбина.


Изложба на проф. Борислав Стоев и премиера на книгата "НАЧАЛА" на Иван Гранитски


     Проф. Борислав Стоев - поет на пластическото изображение, художник с европейски дух и чувствителност. Той отдавна е разбрал, че истински модерното се заражда в недрата на традиционното, че не можеш да бъдеш модерен, ако не познаваш собствената си история и традиция. Затова носталгичните родопски пейзажи са заредени с такава поетична енергия и в същото време носят предизвикателствата на формалистичните експерименти. Мек и изящен, топъл и проникновен, интелектуално многопластов и удивително изобразително нюансиран, Борислав Стоев не толкова рисува, колкото създава пластически метафори. 
     Борислав Стоев е художник, график и илюстратор, роден е 1927 г. Завършва НХА специалност илюстрация при проф. Илия Бешков. През 1975 г. става главен художник на издателство "Български художник". От 1984 г. е професор по илюстрация в Национална Художествена Академия. От 1992 до 1996 г. е председател на СБХ. Оформил и илюстрирал над 400 детски книги.
От 1996 г. преподавател в Кадедра по изобразително изкуство в Югозападен Университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Почетен професор на ЮЗУ. През 2006 г. издава книгата "Основи на графиката - лекционен курс", в която присъстват всички видове графични техники: гравюра на дърво, офорт, суха игла, акватинта, литография, ситопечат и др.
      Проф. Борислав Стоев е носител на различни награди и отличия, сред които орден "Народна република България" ІІІ степен  (1978 г.), орден "Кирил и Медодий"
І степен (1976 г.) и званието народен художник (1986 г.).


Фотоизложба -"Звезди във Венеция"


ОТКРИВАНЕ 04.12.12г., Галерия "Видима", 18:00ч.

По повод навършването на 15-тата си годишнина галерия "Видима" ще представи експозиция от портретни фотографии на знаменити личности от областта на киното, литературата, изобразителните изкуства, музиката и танца, гостували на Веницианското биенале и легендарния Венециански кинофестивал през втората половина на миналия век. Подбрани са от огромния архив на компанията "Аркивио Камерафото Епоке", в който се съхраняват над 300 000, в голямата си част непобликувани фотографии.
Посетителите на изложбата ще имат възможността да се полюбуват на София Лорен и Клаудия Кардинале, Шон Конъри и Пол Нюман, Мик Джагър на разходка с гондола и Салвадор Дали пред образци на Венецианската архитектура. Изключително високото качество на широкоформатните репродукции дължим на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван - един от основателите на архива.


1 до 11 общо 11   Предишна     Следваща