Галерия "Видима" представя изложба живопис на Евгени Недев - "Париж Нощем", 26 юни /вторник/ 2018 г

Париж Нощем

"Три клечки кибрит - една подир друга запалени в мрака.
Едната - за да погледна цяло лицето ти.
Втората - за да погледна очите ти.
Третата - за да погледна устата ти.
Пълен мрак след това - за да си спомня всичко,
когато до мен те притискам.”

Жак Превер

 

„Париж нощем” е името на новата изложба, с която галерия „Видима” ще посрещне севлиевската публика . Младият габровски художник Евгени Недев ще представи  своите нови живописни платна – пейзажи, вдъхновени от скорошното му пребиваване в Парижките ателиета на Сите-Дез-Ар.  Гостите на Галерия Видима ще могат да се насладят на романтични гледки в масло и пастел на вечните забележителности на най-красивия град в Европа – Айфеловата кула, Нотр Дам, Сакре Кьор, Пон Ньоф, остров Сена.  Към изложбата авторът ще прибави и колекция от рисунки на африкански маски, вдъхновени от  мултикултурния облик на френската столица.

Евгени Недев е млад художник, но зад гърба си вече има много успехи и доказани постижения. Роден през 1984 г., през 2007 г., завършва ”Иконография” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, следва магистърска програма Арт Мениджмънт в Пловдив през ‘08-‘09г. От 2012 г. е директор на ХГ „Христо Цокев” в гр. Габрово. Председател и на СБХ Габрово от 2016 г. Работи в сферата на живописта и пейзажната реалност. Вече има множество участия в съвместни изложби, пленери и симпозиуми. Първата му самостоятелна изложба се открива в севлиевската градска галерия Асен и Илия Пейкови през 2016г., а днес само няколко години по-късно вече представя  своята седма самостоятелна изложба. По думи на проф.Иван Кънчев: „Евгени Недев е различен от това, което рисуват неговите връстници, нищо модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната му. Той има сетива за пейзажа, чувства красотата  - не си я измисля. Умее да среща хоризонта с небето.”

Да се срещнат с автора, гостите на галерия Видима ще могат на 26.06.2018г./вторник/ от 17.30 ч. в изложбената зала на ул.Васил Левски 3. Изложбата ще остане до края на месец юли .