Архив

 

 

Галерия Видима представя „Малко бягство“, изложба живопис на Иван Христов – Грога

Иван Христов – Грога е роден в с. Думници, Габровско. През 1969 г. завършва специалност плакат във Велико Търново. След завършване на висшето си образование работи предимно живопис. Близо 30 години преподава рисуване в гр. Трявна. Участник е в множество общи и самостоятелни изложби, многократно награждаван, негови картини се намират в колекции в България и чужбина. В пейзажите и натюрмортите на Иван Христов – Грога, на пръв поглед виждаме сюжети съвсем типични за този жанр – зимен пейзаж, „портрет“ на птица или натюрморт. Картините му са характерни с изчистени, прецизно и търпеливо изрисувани детайли до степен на фотореализъм, без излишни елементи. Държи изключително много на качеството на своята работа и не прави  компромис с естетическите си виждания. Казва, че използва класическа техника за рисуване с маслени бои върху платно. Но всъщност в картините му има много повече. Те са портал от друго измерение, който ни дава възможност за едно малко бягство от реалността, от което всеки един от нас има нужда, поне за 10 минути на ден. Картините на Грога са дълбки, натоварени са с житейската му философия. Те рядко съдържат повече от един главен обект. Липсата на други акценти в творбите му се компенсира от комплексната символика, с която е натоварен първостепенният ‚герой“. Определят стила на рисуване на художника като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус. И в реалността и в творчеството си, Грога живее близо до природата и далеч от суетата на цивилизацията. Потопен е в музиката на птиците, в спокойствието на ранната утринна мъгла и в слънцето, което се пречупва в капките дъжд по узрелите градински плодове. Самоопределя се като единак, като наблюдател, дори като черния гарван в шарената есен. За него човешките фигури в пейзажа са излишни. Човека за него е символ с отрицателен заряд, фигура, която не е достойна за илюстрация, заради пагубното си влияние върху околната среда. Да, той не отрича гения на човека, нито постиженията му в науката и прогреса, но не може да му прости оскверняването на майката природа, отдалечаването от създателя. Картините му са не само предупреждение за екологични катастрофи, но и зов да се върнем обратно към своя произход. Да избягаме за малко от изкуствените радости, защото истинското щастие е в хармонията с природата.


Галерия "Видима" представя изложба наречена "Легенда за стъклото", 19.10.2018/петък/ от 17.30ч.

Легенда за стъклото

Имало едно време един университет, в него се обучавали талантливи студенти, ръководени от голям майстор на стъклото... Така започва приказката за художественото стъкло - една все още не толкова разпространена у нас форма в изкуството. Легендата се ражда през 2017 г. с първото „Международно биенале на стъклото“ в България, организирано от „Ателието по стъкло“ към Нов български университет с ръководител и творчески директор на биеналето доц. д-р Константин Вълчев и неговият асистент и докторант Габриела Тончева. В биеналето вземат участие студенти от НБУ, гост-художници са над 120 майстори на изящното изкуство от над 30 държави. Творческият екип на биеналето реализира 13 изложби в 5 града на България.

Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи. С първото си издание „Международното биенале на стъклото“ създава платформа, която популяризира съвременните тенденции в областта на художествената обработка на стъкло.

В два поредни дни любителите на изкуството, както и любопитните да се срещнат с магичната материя на стъклото, ще могат да го направят в гр. Севлиево на две много интересни събития.

Първото събитие е изложба на младите творци от НБУ, на която те ще ни покажат свои нови творби. Работата на студентите е резултат от вдъхновение, неуморен труд и мотивация. Авторите споделят, че „произведенията от стъкло провокират възприятията и пренасочват проекциите на мисловната енергия във веществена“, а „крехкият материал отразява фината същност на човешката душа и представя твърдостта на духа в постоянно движение“.

Участниците в изложбата смело смесват класическите техники на художественото стъкло с новаторски идеи, печелят престижни международни награди, участват във форуми, организират културни събития и дейно допринасят за развитието на изкуството. Всяка учебна година студентите от бакалавърската и магистърска програма на НБУ  организират изложби, в които показват своите произведения и придобитите знания.

Представена ще бъде и колекцията на „Международното биенале на стъклото“, дарения от артисти участници в стартовото му издание през 2017 г. В резултат на техните дарения биеналето формира своя колекция от произведения на изкуството от стъкло. Дарените творби са от Аржентина, Латвия, Полша, Турция, Чехия, България, Финландия, Тайван и др. Сред художниците дарили своите творби са Андреа де Понте, Дайнис Гудовскис, Маркета Варадиова, Сини Мажури, Чен Мин Фан, Албена Димитрова, Димитра Йонкова, Антон Върлич, Елина Билоус, Фатма Чифтчи и други…     

„Ателието по стъкло“ на Нов Български Университет (гр. София) ще представи своите творби в галерия „Видима“ на 19.10.2018 г. от 17:30 ч. в изложбата „Легенда за стъклото“. А в събота 20.10.2018 г. от 11:30 ч. ще покажат колекцията на Международно биенале на стъклото в „Арт Зона“ – залата за креативни идеи на Идеал Стандарт - Видима.


Галерия "Видима" представя изложба живопис на Евгени Недев - "Париж Нощем", 26 юни /вторник/ 2018 г.

Париж Нощем

"Три клечки кибрит - една подир друга запалени в мрака.
Едната - за да погледна цяло лицето ти.
Втората - за да погледна очите ти.
Третата - за да погледна устата ти.
Пълен мрак след това - за да си спомня всичко,
когато до мен те притискам.”

Жак Превер

 

„Париж нощем” е името на новата изложба, с която галерия „Видима” ще посрещне севлиевската публика . Младият габровски художник Евгени Недев ще представи  своите нови живописни платна – пейзажи, вдъхновени от скорошното му пребиваване в Парижките ателиета на Сите-Дез-Ар.  Гостите на Галерия Видима ще могат да се насладят на романтични гледки в масло и пастел на вечните забележителности на най-красивия град в Европа – Айфеловата кула, Нотр Дам, Сакре Кьор, Пон Ньоф, остров Сена.  Към изложбата авторът ще прибави и колекция от рисунки на африкански маски, вдъхновени от  мултикултурния облик на френската столица.

Евгени Недев е млад художник, но зад гърба си вече има много успехи и доказани постижения. Роден през 1984 г., през 2007 г., завършва ”Иконография” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, следва магистърска програма Арт Мениджмънт в Пловдив през ‘08-‘09г. От 2012 г. е директор на ХГ „Христо Цокев” в гр. Габрово. Председател и на СБХ Габрово от 2016 г. Работи в сферата на живописта и пейзажната реалност. Вече има множество участия в съвместни изложби, пленери и симпозиуми. Първата му самостоятелна изложба се открива в севлиевската градска галерия Асен и Илия Пейкови през 2016г., а днес само няколко години по-късно вече представя  своята седма самостоятелна изложба. По думи на проф.Иван Кънчев: „Евгени Недев е различен от това, което рисуват неговите връстници, нищо модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната му. Той има сетива за пейзажа, чувства красотата  - не си я измисля. Умее да среща хоризонта с небето.”

Да се срещнат с автора, гостите на галерия Видима ще могат на 26.06.2018г./вторник/ от 17.30 ч. в изложбената зала на ул.Васил Левски 3. Изложбата ще остане до края на месец юли .


Галерия "Видима" представя Детски арт център "Видима" - изложба "Малки художници", 4 юни, понеделник, 17.30ч.,2018 г.

Измина още една учебна година, през която в нашия Арт център „Видима преминаха близо 40 деца, които твориха и запълваха своето свободно време по възможно най-добрия начин. Тук те рисуваха и създаваха неповторими произведения на детското изобразително изкуство, които ще представят нашата галерия, Севлиево и България по цял свят. Пъстри, ярки и неподправени, техните рисунки грейнаха и в годишната изложба, която спира дъха на всеки прекрачил прага на галерията. Една част от рисунките бяха вдъхновени от картини на стари майстори и така се видяха личните способности на всяко дете да интерпретира шедьоврите на българското изкуство и да  изяви себе си по възможно най-добрия начин.

Част от тази нова колекция беше показана и в дните на детското творчество от 8 до 10 юни в стария Пловдив, пред къщата на Златьо Бояджиев. Там, пред очите на многобройните туристи, нашите малки художници показаха колко са талантливи севлиевски деца.

Изложбата слага край на една успешна година, изпълнена с усърден труд, прекрасни изяви и сбъднати мечти.

преподавател Снежана Велчева


Галерия „Видима” представя Анастас Камбуров - изложба живопис - „Про-Летен Акорд” 01 Май /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

Топли, експлозивни, хармонични са основните тонове в акорда изграждащ маслените композиции на Анастас Камбуров - мъж с ясна представа за себе си и голямата морална отговорност, която носи художникът. Той е безкомпромисен мечтател, има забележителен стил и не се влияе от прищевките на времето. Живее и твори в София. Повлиян от бунта на експресионизма и тайнството на символизма - естествено неговият стил е абстрактен. Комбинацията от характер и талант го превръща в един от най-видните представители на съвременното българско изкуство на международната сцена. Той е добре познат в Европа и в Америка. Имал е участие в Лувъра по покана на френското национално дружество за изящни изкуства. Самостоятелна изложба в гр. Базел със съдействие на  посолството на България в Швейцария. Работи с галерии в Париж, Базел, Филаделфия, където има постоянно присъствие. Представил е успешни самостоятелни изложби в Австрия, Франция, Швейцария, Мароко, САЩ. Над 20 самостоятелни изложби в България. Картините му са в частни колекции по цял свят. Изразява се като творец  в различни сфери на изкуството - пианист, интериорен дизайнер. Дизайнерските му идеи се публикуват в реномирани списания. Бил е сценограф в  киното и телевизията. „За мен най-важни са експериментът и движението на духа, които водят до нови възприятия и усещания за хармония и радост в материални платна“, споделя Анастас Камбуров.
Да се срещнат с Анастас Камбуров и да се запознаят с творчеството му гостите на галерия видима ще могат на 01.05.2018 г. /вторник/ от 17. 30 ч.


Галерия „Видима” представя „През прозореца” – изложба на Венера Константинова - 27 март /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

С настъпването на пролетта, когато първите слънчеви лъчи навлизат през прозореца и ни приканват да излезем на разходка по градските улици, в галерия Видима ще посрещнем нашите гости с изложба на известната художничка Венера Константинова.  Една жена силна и съзидателна като пролетта. Малко са имената в България, които могат да се сравняват с нейните постижения. Завършила специалност „Стенопис” в Художествената академия в София през 1978, тя работи основно в сферата на монументалното изкуство – нейни стенописи, мозайки и витражи красят църкви, обществени и административни сгради в столицата, в родният й град Видин и в други градове на България. От 1999 г. е избрана за секретар на секция „Монументални изкуства” към  СБХ, която длъжност изпълнява и до днес. А от 1990 г. се представя и със самостоятелни изложби живопис. Участвала е в над 60 изложби в страната и чужбина, много от които организира сама. Носител е на много награди.
За разлика от монументалното изкуство, което често остава скрито за очите на масовата публика, нейни картини се срещат в колекции в САЩ, Германия, Франция, Япония и др. Тя черпи своето вдъхновение от самобитната архитектура на селските къщи, църкви и манастири в балканските райони, съхранили българските традиции и християнския дух през вековете. Изложбата ще се състои от 3 цикъла – Пейзажи от Копривщица и други китни места, натюрморти наподобяващи с формите си витражното изкуство и малки картини от рисувано стъкло, типична за витража техника. Всичко това, нашите гости ще могат да видят в ярките цветове на пролетта в Галерия Видима от 27.03.2018 г.


Галерия „Видима” представя Григор Велев - изложба живопис - „Малка Вселена” 27 февруари /вторник/, 17.30 ч. 2018 г.

Галерията ще се превърне в една „малка вселена” с ярки цветове и чудновати образи на хора, животни и растения, такива каквито художника пресъздава чрез своята фантазия. Красиви картини, картини с послание, които трябва да има във всеки стилен дом. Изчистени, спокойни, нестандартни. И всичко това създадено от сюрреалиста Григор Велев. Роден е в Елин Пелин, завършва НХА през 1999г. – специалност „Силикатен дизайн”. Член е на СБХ. Има редица самостоятелни и колективни изложби, участвал е в проекта „Събудете стените си”. Негови творби са притежание на колекционери не само в България, а още и в САЩ, Южна Корея, Италия, Франция.   Изявява се в стил Абстракционизъм, но също така го привличат метаморфозите на  Хиперреализма и Сюрреализма. Той е един от малкото сюрреалисти в България. Техниката е маслени бои върху платно. Можем да видим както портрети, така и пейзажи. Творбите му се отличават с ярки цветове, свежи композиции, интересни хрумвания, чувство за хумор, препратки към митове. Преплита духовния свят на хората с животинското и първичното. Специално внимание обръща на женската красота.Когато се вгледаме в картините, осъзнаваме, че това което наблюдаваме всъщност е нереално, плод на фантазия, но е толкова красиво, че сме повярвали без да се усетим.Григор Велев казва: Стилът в който рисувам ми дава възможност да провокирам и изненадвам. Опитвам се картините ми да докосват емоционално хората и да предизвикват усмивки. Вярвам, че доброто и красивото са свързани и тяхното Слънце е любовта.


Александър Телалим - изложба живопис, графика, калиграфия "Лъч светлина" 14 декември 2017 г.


"Юбилейна изложба- "20 години галерия "Видима"

На 6 ноември 2017 г. в галерия „Средец” се открива юбилейна изложба  от фонда на галерия „Видима”.

Галерията се намира  в Севлиево и развива своята дейност благодарение на финансова подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима” – АД. От 1997 година всеки месец в изложбения салон се представят нови автори в областта на изобразителните изкуства.

През изминалите 20 години галерията си изгради име и създаде колекция, с която по право може да се гордее. Освен произведения на наши съвременници, тя притежава и картини на художници,  родени в края на ХIX и началото на ХХ век, чиято творческа активност достига върха си през 50-те, 60-те и 70-те години от миналия век. Фондът на галерията включва както живописни и графични произведения, така и пластики, приложни творби и фотографии. За настоящата юбилейна изложба са подбрани произведения на близо 40 автори от различни поколения  и художествени направления. 

Освен изложбената си дейност, галерията е място и за творчески срещи с писатели, журналисти, творци на българското кино. Към нея има изградена детска школа по изобразително изкуство, която дава възможност на малките талантливи художници да откриват своя път към изкуството. 


Представяне на книгата "Горчива мъгла" на Огнян Панов, 23 октомври 2017 г.


Владимир Пенев - "Извървени пътища", изложба живопис от 26 септември 2017 г.

Художника Владимир Пенев открива втора самостоятелна изложба в галерия "Видима"
Роден на 19.02.1956 г. в Димитровград, България.
Завършва Художествената академия в гр.София, специалност Живопис, при проф. Светлин Русев през 1981 година. През същата година е приет за член на СБХ.Участва в почти всички Общи художествени изложби в България както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина:Москва,Виена,Токио,Амстердам и др.
Участник в международни пленери и симпозиуми.
От 1983 до днес Владимир Пенев е автор на над 30 самостоятелни изложби в България и в Германия, Англия, Португалия,  Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция.
Произведения на Владимир Пенев притежават НХГ,СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.
Работи в различни направления на живописта:фигурална живопис, композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на няколко стенописа.
Владимир Пенев живее и работи в София.


Фотоизложба "Реките на България", 11 септември 2017 г.


Соня Станкова - изложба фотография "Реална абстрактност - 3", 3 Юли 2017 г.

Соня Станкова е завършила техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ и педагогика на изобразителните изкуства в ПУ „Паисий Хилендаски“.  

От 1982 година работи  като студиен фотограф и фоторепортер. От 1984 година участвам почти във всички големи форуми в страната : „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ - Пловдив, „Месец на фотографията” - София  и др., както и фотографски събития в чужбина. След 1990 година е фотограф на свободна практика. Работи за различни переодични издания, рекламни кампании и продукти  на фирми. Хоноруван преподавател по фотография в АМТИИ – Пловдив. От 1990 година има звание фотограф – художник. Член на Съюза на българските художници от 2016 година.

Фотографиите на Соня Станкова са публикувани в специализирани фотографски списания „Colors” of Benetton, „Mary Claire” -  Italy, „Photo eye”  и  „PHO” - България.  Има редица авторски изложби. Някои от творбите и са закупени от частни колекционери.  

В творчеството си преминава през различни  етапи,  като за всеки проект използва  различни техники, подход и начин на изпълнение.  Снима аналогова черно-бяла  и цветна фотография, прави инсталации,  използва дигитална фотография и всичко, което се свързва с думата ФОТОГРАФИЯ.  

Фотографиите на Соня Станкова следват  нейния път.  Понякога обединени в серии, понякога хаотични и маркиращи моментни  състояния  и мисли. Недовършените си проекти авторката разглежда като добър шанс да направи нещо ново.


Годишна изложба на "Детски арт център" с преподавател Снежана Велчева, 15 юни, 2017 г.


Колю Табаков - изложба живопис - 11 май 2017 г.

Колю Табаков е самоук талант. Пътят му на художник започва във фабрика за захарни изделия, където рисува опаковки. При всяка отдала му се възможност пътува до София, за да се учи от популярните по това време майстори. Не след дълго и неговите творения спирали погледите на минувачите по софийските улици. Именно там му предлагат работа във Виена като купист на класически оригинали. Нарича рисуването на копия постижение, но признава ,че никак не му е било лесно да загърби любимия си стил. В последствие избира да се прибере в България , въпреки трудните условия тук, където се отдава на любимото си занимание – рисуването на красиви живописни платна.Така от копис се ражда художник с много чувство към цвета, баграта. В платната му оживяват цветята на България, нейната прекрасна природа.


Изложба сатирична и хумористична графика "Усмивката на Гагарин", 31 март 2017г., 17:30 часа

УСМИВКАТА НА ГАГАРИН – СЕГА И В СЕВЛИЕВО

В навечерието на своята 45-годишнина – 1 април, Музеят „Дом на хумора и сатирата гостува в галерия „Видима” с подбрана колекция на тема Космос и космонавтика. „Усмивката на Гагарин” е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва през 2011 година. Постъпилите творби стават чудесна база за представителни изложби, показвани вече в Армения, Германия, Китай, Русия, Украйна. През 2016 г. избрано от „космонавтската” колекция гостува в Дома на хумора и сатирата, в Курортно-оздравителния комплекс „Камчия” край Варна и Столична библиотека, София, като експозициите не се повтарят никъде. Цялата изложба, показана в Габрово, е дарена на Музея „Дом на хумора и сатирата” с право да пътува из страната.

В експозицията се представят с по една карикатура 33 творци от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Ръмъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция.

Може ли да се иронизира толкова сериозна тема, каквато е космонавтиката? Оказва се, че карикатуристите от цял свят го правят с удоволствие и много усмивки. Освен респект пред съвременната космическа техника (А.Кустовски, Украйна), авторите показват и вплитат в рисунките си човешкото измерение на темата, чрез което именно се проектира комичното. Например за Андрей Рижов съпругата на космонавта е типична земна жена: сякаш я чуваме да успокоява съпруга си преди старта, че на земята остава с ...дубльор. Така една вечна тема придобива „космическо” измерение! Не може да не се усмихнем при вида на бебето, с което щастливо се е приземила една победителка на извънземните простори (Гр.Кац, Израел).

Запомнящи се са творбите на Валериу Курту (Германия); В.Скрильов, М.Златковски, С.Тюнин (Русия). Дмитрий Скаженик (Украйна) ни разказва цяла история чрез кучето Лайка. Това не е първото куче, летяло със съветска ракета преди 60 години (то не се завръща на Земята), не е и от прочутата порода ловджийски лайки. Но все пак е космонавт – явно се връща от полет, свалил е скафандъра, дими с цигарата и сладкодумно разказва небивалици. А край него втренчено са притихнали 4 породисти кучета, подпрени на шейните си в безбрежната снежна пустош. Не по-малко вълнуващи са карикатурите от Куба, Малайзия, Полша. Зрителят ще се изненада от Млечния път на Витолд Барбара (Швеция), населен с млекарки, кравки, но и табелки, сочещи към Галактическия център.

Особено внимание трябва да отделим на българското участие. Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов и Валентин Георгиев са респектиращи с почерка и внушенията си творци, участници и носители на награди не само в Международното биенале и от конкурси на Дома на хумора, но и във всички големи световни салони на карикатурата. Извънземният на Трайко Попов, например, е един истински фен на Гагарин, разбираме го от дребен детайл (тениската с лика на първия руски космонавт), тоест няма граница между земно и неземно, и това вече събужда усмивки.

Изложбата „Усмивката на Гагарин” носи много позитивен заряд, настроението на всяка карикатура прелива в зрителя и дори когато някоя творба препраща към отделни моменти от историята на усвояването на Космоса, го прави елегантно и с много хумор. А нали всеки ден с усмивка ни прави и по-човечни, и по-мъдри, и повече оптимисти.


Ромео Смилянов- "Суетен сезон" - изложба живопис от 13 февруари

Художникът Ромео Смилянов за пръв път гостува с творбите си в нашия град. На 13 февруари от 17:30 часа севлиевци могат да присъстват на откриването на изложбата „Суетен сезон“ в галерия „Видима“.

Ромео СМИЛЯНОВ е роден на 25.04.1957 г. в гр. Сандански. Рисува от дете и иска да запише Художествената гимназия, но родителите му го насочват към Строителния техникум. През 1984 г. завършва Лесотехническия институт и няколко години след това се занимава с научна работа.

След периоди на промени и трудности, Ромео „възпламенява“ детската си мечта да твори и само за една година успява да нарисува над 100 картини...

Живописните платна на художника са междинен екран на въображението и реалния свят. За него времето с боите и платното е едно от най-щастливите му състояния, затова вярва, че и зрителят е щастлив пред неговите творения. Той рисува предимно пейзжи от България и света, които са го впечатлили и развълнували. Сред любимите му теми са стари къщи (от Мелник, Копривщица, Пловдив, Несебър), селски черкви, приридни пейзажи, цветя – свежи и ярки, разлистени тополи, самотни платноходки, градски пейзжи. Сюжетът и колоритът на багрите му характеризират една силна творческа индивидуалност.

За себе си художникът казва: „Рисувам откакто се помня, но превърнах тази първа любов на душата си в единствено и съдбовно занимание необяснимо късно… Напук на живота, на образованието и на професионалната си съдба, на науката и на другите разпътни ветрове, които ме тласкаха към различни области на познание. Открих, че хобито е най-истинската същност на човека, защото в него той кодира сърцето си. Останалото, видяно и чуто, изучено и преживяно, е само подготовка за голямото ни призвание…“


ИЗЛОЖБА - СЪВРЕМЕННА ЧЕШКА МОДЕРНА БИЖУТЕРИЯ Handmade Dreams, 11 януари 2017 г.

Проектът HANDMADE DREAMS представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, чрез който са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal.
Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна традиционна отличителна марка на малка държава в центъра на Европа, която е на кръстопътя между изтока и запада, севера и юга. Вероятно това е причината, винаги да успява да възприеме изискванията и вкуса на клиенти от всички краища на планетата, в които започва да изнася продукция още през 17 век. Талантът на производителите и решителните търговци, заедно със стъкларите, успяват в рамките на три столетия да направят район в Северна Чехия не само в „кристална долина“, но също и във впечатляващ „завод под открито небе“, където е можело да се поръчва всевъзможен тип блестяща красота. През 19 век център за износ е Яблонец над Нисоу, който благодарение на това, през този период е един от най-големите градове в Чехия.
Въпреки че масово произвежданата бижутерия в началото имитира луксозни бижута за по-бедните слоеве на обществото, още през първата половина на 19 век започват да се появяват уникати и колекции, предназначени за изложби и взискателни клиенти. Тази тенденция приключва през 20 век. Яблонецката бижутерия блести на световни изложения, с нея се украсяват филмови звезди и устоява на изпитанието да е допълнение или декорация в различни творения на модни дизайнери.
Съвременната чешка бижутерия е пъстра палитра от традиционни и модерни орнаменти. Все още има производители, на които не им липсва визия и воля да експериментират и да търсят нови тенденции. Качеството на материала и занаята са основни, но не са достатъчни за успешното предприемачество на световните пазари. Необходимо е й художествено въображение, което да успее да предизвика емоции. Затова за нашата изложба избрахме такива фирми, които вървят по този път и не разчитат само на доброто име на яблонецката бижутерия и наложилите се образци от миналото. По същата причина включихме и студентски работи, и проекти възникнали в рамките на конкурса Master of Crystal. Чешката бижутерия не е само богато минало и настояще, но и обещаващо бъдеще.


Димитър Георгиев - "Импресия. Трансформация" - изложба живопис от 14 декември 2016 г.

В предколедна обстановка и с настроение за предстоящите празници, представяме Ви живописната изложба на нашия съгражданин Димитър Георгиев.

Авторът е завършил през 1979 година Национална гимназия за изящни изкуства в София. От 1983 година активно участва в колективни и авторски изложби в различни градове на страната. От 2000 година Димитър Георгиев живее в с.Кормянско, община Севлиево.

Представянето му в галерия „Видима” е обединило акварелните и живописните му творби. Димитър Георгиев често се обръща към пейзажния жанр, но рядко остава в реалистичното поле на творчеството. Увлича го възможността с помощта на абстрактни и кубистични прийоми да обогати сюжета с нови пространствени форми и цветови  акценти, които би позволили по-силно енергийното въздействие на зрителя. Заедно с това художникът се стреми да подчертае силата на своята индивидуалност и да изрази личното си  професионално и човешко съществуване. В заглавието на изложбата авторът   е определил посоки, които са свойствени за неговите търсения – импресии и трансформации. Творческите паралели между тези  живописни опити се проследяват в картините  на Димитър Георгиев от последните му години, които всеки може да види в изложбата му в галерия „Видима”. 


Убавка Тончев и Константин Симеонов - пластика и живопис, 15 ноември 2016 г.

Убавка Тончев и нейният съпруг Константин Симеонов- Костика – са един от най- колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници. И двамата са възпитаници на Националната Художествена Академия „Николай Павлович”- София. Завършили са специалност скулптура в класа на проф. Д.Даскалов. В настоящата изложба авторката от сръбски произход излага малка пластика, а Костика пластика и живопис. Двамата автори са известни със съвместните си изложби и работата си в областта на монументалната скулптура и малка пластика в камък и бронз. Участват в множество престижни и национални изложби, в редица международни симпозиуми по скулптура.

Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика повече от 35 години живеят и творят в с.Долни Дъбник. И тъй като тяхното желание е творбите им да са създадени изцяло от тях, са си направили и собствена леярна. „Много е важно в една творба да няма чужди пръсти по нея, както отпечатъци от леяра. То е като една любов, едно откровение, или става, или не става, пипне ли някой друг вече не е същото...”, - споделя Костика. Самите те са се съхранили като индивидуалности в изкуството, давали са си сметка,  че не трябва да навлизат в творческото пространство на другия. Допълвали са се, но не са си пречели. Изкушението да се представи и с живопис, Костика обяснява, че това е нещо което години е дремело в него. Двамата автори са пример на вкус и артистично поведение. В работата им  се усеща стабилност и равновесие, както в замисъла, така и в реализацията.


1 до 20 общо 75   Предишна     Следваща